Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få dårligere karakterer på grunn av høyre-vridd politisk ståsted?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ett veldig høyre-vridd politisk ståsted, lengre til høyre enn alle partiene I Norge, og jeg lurer på om jeg vil kunne si mine meninger når jeg blir stilt ett spørsmål om f.eks. innvandring når vi har innvandrere i klassen? Kan jeg få dårligere karakterer på grunn av dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har ytringsfrihet og kan si nesten hva du vil, men det finnes noen grenser. Du har for eksempel ikke lov til å true andre eller komme med grovt diskriminerende og hatefulle utsagn. Det bør være mulig å si nesten hva du vil om innvandring uten å gå for langt.

Det kan være lurt å velge riktige ord, sånn at du får fram det du mener heller enn å såre folk eller gjøre folk sinte. Det er lurt å holde seg til saken og å bruke fakta når man diskuterer.

Hva du mener skal ikke ha noe å si for karakteren din i et fag, men det kan hende du må lære om og skrive oppgaver om ting du ikke er enig i selv. Hvis du oppfører deg på en måte som er i strid med skolens regler, kan du får nedsatt ordenskarakter. Da skal du få varsel først.

Selv om du ikke får nedsatt karakter, kan det hende at folk blir veldig sinte på deg. Det kan være vanskelig og ubehagelig.

Hvis du er usikker på hva du kan si i klassen, foreslår vi at du snakker med læreren din om det. Si hva du mener og be om hjelp til å si det på en klok måte.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn