Hopp til hovedinnholdet

Hei. Jeg har ganske mye problemer hjemme, pappa er reine Hitler.  Jeg vil adopteres vekk fra denne nazi plassen! 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har ganske mye problemer hjemme, pappa er reine hitler. Behandler meg som om jeg var 2år brorn min støtter pappa i alt han sier. Selve problemet er at jeg ble tvunget med på ferie i bil, det tenker du sikkert ikke er så ille, vell da skal jeg si deg noe! "Ferien" varte i 1 hel måned. Mens vennene mine var i syden, så satt jeg i Biln. Det værste var at jeg måtte si opp sommerjobben min får å sitte 4 uker i bil! Nå har jeg endelig kommet hjem, men Neida marerittet er ikke over. Foreldrene mine skal være en uke i Sverige og plasserer meg hos bestemor! Så da har 5 uker av ferien gått. Upssss med 4 dagers pause skal jeg etterpå til en dum leir som varer i 1 uke, heler ikke noe jeg ønsker. Nesten hele ferien i dass. Vi krangler mye i huset hær og jeg vill helst, tro det eller ei. Jeg vil adopteres vekk fra denne nazi plassen! Jeg føler at de slenger meg rundt og det jeg sier teller ikke i det heletatt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!


Dette høres ut som en vanskelig sommer for deg. Det du beskriver tror jeg mange tenåringer kjenner seg igjen i. Det at foreldre og deres store barn ser veldig forskjellig på hva det vil si å ha ferie er veldig vanlig. Fram til du er 18 er det dine foreldre som har det juridiske og økonomiske ansvaret for deg.

Dette innebærer at de har rette og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne. Dette vil si at de kan ta avgjørelser om hvor og hvem du skal være sammen med. 

Det kan være lurt av deg å sette deg ned sammen med faren din for å snakke med ham om hvordan du ønsker å ha det neste sommer, slik at dere kan legge en plan. dersom det er vanskelig å snakke med ham kan det være en idé å få hjelp. kan moren din være en slik hjelp? Om familien trenger hjelp kan dere ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på hjelpe familier snakke bedre sammen.

Selv om arneloven sier at det er dine foreldre har retten til å ta avgjørelser på dine vegne, sier den også at barn og unge skal få stadig mere selvbestemmelse etterhvert som de blir eldre.

Håper dette er til nytte for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn