Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om valg og politiske partier

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg aner virkelig ingenting om sånne politiske greier. Og det er virkelig flaut. Hvorfor har vi partier, og jeg skjønner ikke hva de valg greiene er heller, og hva skjer når et parti vinner? Hva skjer i stortinget, hva menes med rødt og blått, og hva er den borgelige siden og den andre (husker ikke hva den het) Kan du forklare meg alt egentlig? Er så flau som ikke har fått med meg en eneste ting av det som foregår i landet vårt...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange som ikke kan så mye om norsk politikk, og dette er ikke noe du trenger å være flau for. Det er faktisk ganske vanlig å ikke kunne så mye, og det kan føles veldig vanskelig å sette seg inn i. Det er bare kjempebra at du nå har begynt å vise interesse og har lyst til å lære mer! Det tar kanskje litt tid å sette seg inn i, men det er veldig spennende når du først begynner å forstå sammenhenger. Det er veldig nyttig å vite hva som foregår i samfunnet :-)

Politikk kan føles litt innviklet, men egentlig handler det bare om hvordan samfunnet vårt skal organiseres. Og dermed om hvordan din hverdag og ditt liv skal være. Det handler om hvordan hverdagen vår som borgere i Norge skal være. Om sykehus, om skole og utdanning, om barnehager, om miljøet, om kollektivtrafikk, om matpriser, om fritidstilbud osv. osv.

Jeg kan skrive litt om de konkrete spørsmålene du stiller. I tillegg synes jeg du skal snakke med samfunnsfaglæreren din og si at du har lyst til å lære mer om norsk politikk! Du kan også ta en titt på ung.no sine sider om valg, og om demokrati og om de politiske partiene.

 

Hvorfor har vi partier?
Vi har et flerpartisystem i Norge. Når folket går til valg, har de mange alternativer å velge mellom.

Et politisk parti er en organisasjon som består av en gruppe mennesker med felles politiske synspunkter. De som er medlemmer i partiet mener altså stort sett det samme om konkrete saker som er viktige i samfunnet. Ofte mener partiene ganske forskjellige ting, og derfor har vi forskjellige partier. For eksempel mener noen partier at vi må bruke mer penger på veiutbygging, imens andre mener at vi heller burde bruke pengene på sykkelvei.

Partiene lager et valgprogram før hvert valg. Her skriver de om hvilke saker de ønsker å jobbe med kommende valgperiode, det vil si de neste fire årene. Representanter fra de politiske partiene blir så valgt inn i ulike organer som Storting, Regjering, Bystyre, Byråd, Bydelsutvalg - alt ettersom hvilket valg det er. Nå i høst hadde vi kommunestyre- og fylkestingsvalg.

 

Hva er forskjellen på blått/høyresiden og rødt/venstresiden?

Det er vanlig å dele inn partiene langs en skala mellom venstre- og høyresiden med et felt i midten kalt sentrum. Venstresiden kalles for røde partier og Høyresiden kalles for blå partier. Det er ikke alle som er enig i at dette er en god måte å fordele partiene på.

Forskjellen mellom partiene er altså at de mener ulike ting. Dette kan du lese mer om på NDLA.no.

Hvis vi fordeler de største partiene i Norge blir det slik:
Høyresiden består av partiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP), mens venstresiden består av Partiet Rødt, Sosialistisk Venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (AP).  Mellom høyre- og venstresiden finner vi sentrumspartiene Senterpartiet (SP), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF). I tillegg har vi Miljøpartiet de Grønne (MDG) som selv mener at de hverken er på høyresiden eller venstresiden.

 

Hva er et valg?

Et valg er rett og slett at innbyggerne som har stemmerett stemmer på de partiene og politikerne de vil at skal styre landet. Tanken er at hver enkelt selv skal få være med på å avgjøre hvordan landet bør styres. Dette er et av de viktigste kjennetegnene ved et demokrati. Det er mange land i verden hvor det ikke er frie valg, og det er bare 100 år siden også kvinner i Norge fikk lov til å stemme. I Norge er stemmerettsalderen 18 år, men noen mener at den burde senkes til 16 år.

 

Hva skjer i stortinget?

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. Her sitter det 169 stortingsrepresentanter fra hele landet, som er valgt for en periode på fire år. De som sitter på Stortinget er valgt inn fra politiske partier ved at man stemmer på dem. På en måte kan du si at de man stemmer på jobber for deg på Stortinget. 

I stortinget diskuteres viktige politiske saker og store prosjekter, og de bestemmer hvordan Norges lover skal være.

Stortinget har tre viktige hovedoppgaver:

  • Lovgivende: Vedta lovene vi skal leve etter i Norge.
  • Bevilgende: Bestemme hvordan staten skal få sine inntekter og hvordan pengene skal fordeles i samfunnet (Statsbudsjettet).
  • Kontrollerende: Kontrollere regjeringen.

 Du kan lese mer om Stortinget på Ndla.no

 

Jeg håper dette var til hjelp! Husk å fortsette å være nysgjerrig og forsøke å finne ut av ting, da forstår du også mer om samfunnet.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er demokrati?

Stortinget i Oslo (colourbox.com)

Norge regnes som et av de mest demokratiske landene i verden. Men hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan du være med å påvirke?

Les mer

Hvilke registrerte partier har vi?

Stortinget (colourbox.com=

Det finnes mange registrerte partier i Norge, men få av dem får stor oppslutning ved valg. Her finner du en oversikt over registrerte partier i Norge i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn