Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det slik at folket ikke kan bestemme selv om de vil hjelpe til i samfunnet når det gjelder kriminalitet?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg har et litt vanskelig spørsmål for dere. Hvorfor er det slik at folket ikke kan bestemme selv om de vil hjelpe til i samfunnet når det gjelder kriminalitet når man ikke er en del av politiet og slik? La oss si at det var en person som holder på å kjøre vekk fra politiet i en veldig stor fart og jeg er ute og kjører bil. Jeg ser personen og velger å hjelpe til. Jeg kjører mot ham og gjør slik at jeg stopper bilen på en måte at han ikke blir skadet på. Politiet kommer løpende mot meg og tar meg i håndjern fordi jeg også brøt trafikkregler og "var i veien for politiet" osv. Når jeg da kommer inn i retten for å få den skylden og den straffen som jeg "fortjener", kan ikke folket i vår lille land bestemme om jeg fortjener en straff? Hvorfor skal en innskrudd person bestemme over andres liv og dom og ikke folket i Norge? Jeg var da med på å hjelpe til med å få gjerningsmannen i fengsel og gjorde da en veldig god gjerning men allikevel så skal jeg straffes? (Historien var et eks.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Politiet er spesialtrente på å håndtere akutte, uoversiktelige hendelser. De er vant til å vurdere sin egen risiko, opp mot den situasjonen de har foran seg. Politiet har dette som jobben sin.

Selv om en privatperson har lyst til å hjelpe til, så innebærer dette at man setter seg selv i fare, politiet i fare og gjerningsmannen i fare. Dette er egentlig ingen tjent med. Ofte vil nok vi som privatpersoner også overvurdere vår egen evne, og vi er ikke like godt trent til å håndtere slike uoversiktelige situasjoner. Med en gang noen begynner å blande seg inn i saken, så må politiet kanskje trekke seg tilbake eller endre sin taktikk. Dette vil altså fortere ødelegge for politiet, enn det man kanskje tror.

Dette er et ofte omdiskutert spørsmål, om privatpersoner selv skal kunne håndheve reglene. Men det er altså lovbestemt i politiloven § 26 at "Det er forbudt for andre enn politiet å organisere eller delta i privat virksomhet som har som formål å opprettholde offentlig ro og orden eller drive andre former for alminnelig rettshåndhevelse på offentlig sted."

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn