Hopp til hovedinnholdet

Hvordan stifte partiet Jobbe, Fritid og Gøy?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Da jeg Blir stor skal jeg lage et parti som heter JFG. Det står for Jobbe Fritid og Gøy. Og hvordan lager man et parti er spørsmålet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

så spennende at du vil stifte et parti!

Før partiet kan registreres som et foretak i Partiregisteret må det være registrert i Enhetsregisteret. Dette må du legge ved søknaden om registrering av nye partier:

  • Stiftelsesdokument for partiet (se eksempel).
  • Opplysning om hvem som er i partiets hovedstyre, dvs. hvem som har rett til å representere partiet sentralt i saker etter valgloven.
  • Vedtekt (bestemmelser) som sier hvem som kan velge et hovedstyre.
  • Underskrift fra minst 5 000 personer med stemmerett i stortingsvalg

Om du har spørsmål om Partiregisteret kontakter du Registerenheten i Brønnøysund eller du kan lese på deresnettsider.

Om du stifter et politisk parti vil det være viktig å ha enerett til partinavnet. Derfor kan du registrere et politisk parti i Partiregisteret ved Registerenheten i Brønnøysund (se lenke ovenfor). Partiregisteret er i første rekke et register over de landsomfattende politiske partiene, men det er også åpent for alle partier som fyller vilkårene for registrering.

Partiregisteret kontrollerer at det ikke registreres parti med navn som kan forveksles med partinavn som er registrert fra før. De kontrollerer også om det nye partiets navn kan forveksles med ideologiske begreper som andre partier tradisjonelt har blitt forbundet med. Navnet på et nytt parti skal heller ikke kunne forveksles med navn på samepolitiske enheter.

Når navnet på et nytt parti blir registrert sender Partiregisteret varsel til alle de andre partiene og samepolitiske enhetene. Disse får da mulighet til å klage på registreringen dersom de mener den ikke skulle vært foretatt. En slik klage må begrunnes. 

Et registrert parti strykes fra Partiregisteret dersom partiet ikke har stilt lister i noen fylker ved to påfølgende stortingsvalg.   

For de fleste blir det nok en veldig omfattende og tidkrevende prosess å skulle danne et helt nytt parti. Alternativet blir å så fall å stille liste rundt saker man brenner for i en enkeltkommune eller i et enkelt fylke ved valget.  Forslagstillere med lister utenfor de registrert partiene må for lister ved fylkestingsvalget være underskrevet av minst 500 personer med stemmerett i fylket. Lister til kommunevalget må være underskrevet av et antall personer med stemmerett i kommunen tilsvarende to prosent av det totale antall innbyggere med stemmerett ved siste kommunestyrevalg. 

Håper dette var forståelig forklart, og stå på med engasjementet ditt. Det er helt nødvendig at du står på og bryr deg for å påvirke samfunnet slik du ønsker. Se også artikkelen under svaret

Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å registrere et parti

Mitt eget parti (colourbox.com)

Savner du et parti som passer for deg? Kanskje ønsker du å starte ditt eget politiske parti? Det er noen krav du må fylle først.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn