Hopp til hovedinnholdet

Redd for å fortelle venner og familie at jeg ikke deler samme parti som dem. 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en veldig politisk engasjert gutt. Jeg har lyst til å melde meg inn i et ungdomsparti, men er usikker på reaksjoner fra familie og venner. På skolen og sånn får jeg masse negative kommentarer om mine politiske meninger, og selv om familien står på samme side politisk, deler jeg ikke samme parti som mange av dem. Problemet er at jeg ikke vet om jeg tør å si det, men som sagt har jeg veldig lyst og tror jeg kan lære masse. Trenger hjelp til hvordan jeg eventuelt kan introdusere det ovenfor særlig familien. På forhånd takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. 

Takk for ditt spørsmål. Så flott du er politisk engasjert! 

Jeg forstår du er bekymret for reaksjonene til venner og familie. Noen ganger kan det være vanskelig å snakke med venner og familie om ting som man er uenige om. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan man gjør dette.

Det viktigste er at du er så ærlig og beskrivende som mulig om hvordan du føler det. Fortell dem gjerne at du ønsker å bli hørt og respektert for meningene dine. Det virker som dette er veldig viktig for deg, så sørg for at de forstår at dette er vanskelig for deg å ta opp, men at det derfor er viktig at de forstår. Alle er forskjellige og det er ingenting galt med det. Det viktigste er at du er ærlig med deg selv om hva du føler og tenker. Jeg anbefaler deg å lese artikkelen "Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?" som ligger under svaret. Den går konkret inn på det du snakker om og har mange gode tips på hvordan du kan føre en slik samtale. 

Hvis du synes dette er vanskelig, kan du også snakke med helsesøster på skolen eller besøke helsestasjonen for unge. De har taushetsplikt og det er gratis. Det kan være godt å lufte tankene sine med noen. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn