Hopp til hovedinnholdet

Har meldt meg inn i politisk parti, men litt redd for å debattere.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg har meldt meg inn i unge høyre, fordi jeg føler at det er partiet for meg. Jeg ønsker virkelig å blir politiker og stortingsrepresentant. Statsråd og kanskje til og med statsminister en dag. Men problemet er at jeg er litt bekymret for debatt, hver gang noen i klassen min begynner å snakke om politikk blir jeg nervøs. Fordi jeg er redd for å ikke kunne svare for meg. Så jeg er redd for at når jeg skal i min første store debatt for eksempel. Så har jeg forberedt meg helt feil, og jeg ikke kan svare. Eller om «min» regjering har gjort noe som jeg ikke har peiling på. Er det sånn at jeg får vite absolut alt vi skal debater før en debatt? Jeg er også redd for at jeg skal bli nervøs når det er publikum til stede. Og jeg kan jo liksom ikke stå med hele partiprogrammet til høyre foran meg i en debatt heller. Så hva om jeg plutselig blir stående fast, og ikke klarer å svare for meg. Jeg ønsker virkelig å bli politiker, men det er vanskelig med en sånn frykt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner godt at du bekymrer deg for dette, og kan ikke si at vi er helt eksperter på dette, men skal gi deg noen tanker :)

Først og fremst syns vi det høres veldig positivt ut at du har meldt deg inn i et parti og får brukt engasjementet ditt! Det kan det komme veldig mye ut og, og engasjement trengs! Så dette blir spennende å se.

Vi er som sagt ikke eksperter på hvordan det gjøres i alle politiske partier, og du vil kunne få et bedre svar fra partiet ditt selv - men vi tenker at du ikke skal bekymre deg for mye for dette. De færreste av oss er født til å være gode debattanter - det er noe man lærer seg, og de politiske partiene er veldig bevisst på dette. Hvis du skal ut i offentlig debatt, vil du nok få få debattrening, medietrening, kurs for debatteknikk og taleteknikk. Dette er viktig for partiene, og det er viktig at det politiske budskapet til partiet blir formidlet riktig og godt - så partiene bruker mye tid på å sikre seg at de som skal debattere føler seg trygge og i stand til å formidle godt.

Dette er en sak om trening, og det vil partiet ditt hjelpe deg med. Vi tenker at du kan spørre partiet ditt selv - fortelle at du er nysgjerrig på god debattteknikk og har lyst til å bli bedre, og spørre om det fins noen muligheter for deg allerede nå. 

Skulle du ende en gang i fremtiden med å stå på TV og debattere, kan du være trygg på at du har fått god trening og blitt forberedt godt på forhånd, så dette tenker vi at du ikke skal være så redd for.

Lykke til med ditt politiske engasjement! Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn