Hopp til hovedinnholdet

Direkte og indirekte demokrati.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg har en oppgave om demografi. og lurer på hva er forskjellen på et direkte og indirekte demografi? jeg har dysleksi så hadde vært fint med bare ett lite svar, men som beskriver godt :) Sofie Elinne Finneid

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ta en kikk på artikkelen om demokrati som jeg legger ved under, der kan du lese mer om dette. Der står det bl.a. om direkte og indirektre demokrati:

 

1. Direkte demokrati
Direkte demokrati betyr at folket gjennom en folkeavstemning forteller politikerne hva de mener om en konkret sak. Slike folkeavstemninger er kun rådgivende.

2. Representativt/indirekte demokrati

Et representativt demokrati, også kalt indirekte demokrati, er et demokrati der folket velger representanter til å styre for seg. Denne styreformen er en blanding av fritt demokrati (det vil si at alle stemmer) og oligarki (et fåtall styrer til beste for alle). Hvis man ikke har representativt demokrati, er det fare for at makten blir konsentrert for mye hos en person eller gruppe.

 

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er demokrati?

Stortinget i Oslo (colourbox.com)

Norge regnes som et av de mest demokratiske landene i verden. Men hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan du være med å påvirke?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn