Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg prøve å få meg nye venner? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! :-) Idet sisste har jeg hatt store vanskelige valg. Dagene føles ikke så korte som før og jeg går rundt med beskymrings følelser i magen. Det jeg har fått vite fram til nå er at jeg vaktisk ikke har ekte venner. Jeg trodde jeg hadde 1, men neida. Hun og jeg har et ganske komplisert forhold. Som oftest pleier vi altid å krangle og senere bli venner igjen neste dag. De fleste kranglene er enten om en venn i klassen, som jeg ikke har hatt så goda kontakt med henne. Eller pga. Av at hun prøver å herske over meg. Grunnen til at jeg ikke har så god kontakt med hun i klassen er vell fordi hun altid oppfører seg som en jævel rundt meg. Jeg vet at hun prøver å veninna mi bare for seg selv og jeg vet at hun ikke er en så stor "fan" av meg. Som oftes holder veninna mi og hun meg uttenfor hele tiden. Dette har gjort at jeg har begynt å miste selvtilliten min. Jeg har prøvdt å fortelle veninna mi at jeg ikke er så glad i dette og at hun vil få meg vekk, men hun har ikke tatt det så stort. Når jeg ikke lenger klarer å være med dem så sier hun bare at jeg bare tvinger henne til å velge mellom henne og meg. Dette sårer meg veldig og jeg vet ikke hvordan jeg skal utrykke meg. Om jeg sier det til veninna mi, vil hun bare motsi meg. Mamma har jeg også prøvd å snakket med. Men hun tar ikke det så stort hun heller pga. at dette har pågått lenge og hun vet det. Derfor vill jeg spørre dere om råd. Hva synes dere jeg burde gjøre? Burde jeg prøve å finne meg nye venner? I så tilfelle, hva skal jeg gjøre dersom veninna mi kommer til meg for å diskutere dette? Jeg holder på å grine meg i hjel her, så unskyld om det blir litt upresist. Men vær så snill hjelp meg! Takk på forhånd (:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg synes både at du bør prøve å ordne opp med venninna di og prøve å få deg nye venner.

Selv om du skulle fått ordnet opp med venninna di er det alltid fint å ha flere venner og ha flere man kan være sammen med på skolen og på fritida. Prøv å snakke med flere av de i klassen og se om det kanskje er flere du kan få god kjemi med. Det er fint å kunne ha flere å vende seg til. Alle trenger jo ikke være like gode venner - noen vil man kanskje bare være sammen med av og til, mens andre venner er de man kan snakke med om alt, gråte til og få råd fra. I tillegg synes jeg at du kan prøve å få venner utenom skolen også. Det kan du gjøre ved å begynne med en eller annen hobby eller aktivitet på fritiden. Jeg tror du vil føle deg mye bedre ved deg selv hvis du får deg en hobby og noe annet å gjøre på fritiden, samtidig som man har mye flere valgmuligheter om man har vennekretser utenfor skolen også. Hvis du starter med noe du interesserer deg for eller har lyst til å lære mer om vil du få venner med samme interesser som deg og du vil få noe gøy å gjøre på fritiden.

Jeg synes jo også at du bør prøve å snakke med denne venninnen din og prøve å ordne opp i de problemene du har. Si til henne at du ønsker å prate med henne, da skjønner hun at det er en sånn type prat og hun vil være mer forberedt på det. Den samtalen skal ikke være for å rakke ned på henne eller klandre henne for noe - den skal være for å snakke ut om hva som egentlig plager dere og hva som hindrer dere i å være like gode venner som før. Vær ærlig med hverandre, men ikke frekke. Si at du føler deg utenfor, men at du absolutt ikke mener å tvinge henne til å velge mellom deg og den andre venninna. Si at du ikke kommer så godt overens med den andre jenta, men at du kan prøve å være sammen med henne og bli kjent med henne. Det beste vil jo absolutt være om dere alle tre kan være venner. Hvis dere prøver å være mer sammen og bli ordentlig kjent med hverandre og begge to gir den andre en sjanse kan det godt hende at dere blir gode venner! Det er jo en grunn til at venninna di liker henne, så hvorfor ikke du? 

Hvis venninna di reagerer på at du prøver å få deg nye venner må du bare fortelle henne at du ofte føler deg utenfor og at du tror du ville ha godt av å bli kjent med litt flere og få litt flere venner. Si at det ikke er fordi du velger bort henne og at hun fortsatt er en like god venn, men at du har vært mye lei deg i det siste og at det er fordi du føler du har få venner. Det må hun skjønne. Presiser at du ikke prøver å finne deg nye venner, bare flere venner!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap