Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med venner.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med venner. Jeg har "kompiser" som jeg henger på en måte bare med på skolen, men jeg føler ikke som vi er venner. Jeg flyttet til Norge i 7 klasse, og det er den verste tiden i noen sitt liv til å flytte. Jeg hadde to bestevenner som jeg kunne fortelle alt til og de lo aldri av meg, de var der for meg og når vi hadde ulike meninger om ting respekterte de likevel min mening. Det er ikke sånn her i Norge. De jeg henger med bryr seg ikke om jeg er på skolen eller ikke, de ler av norsken min og gjør narr av meg fordi jeg er "fattig''. Likevel om jeg for ikke 200kr for å vaske mitt eget rom betyr det ikke at jeg er fattig. Jeg er ikke rik men jeg er heller ikke fattig. Jeg tenker ikke på dem som venner heller men pga at jeg er alltid alene på fritida eller med søstken begynner mor å bekymre seg for meg. Men jeg liker å være alene. Må man ha venner? Er det noe galt med meg psykiskt? Jeg føler meg eldre enn andre, hvorfor liker jeg ikke ungdommer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det er trist at du opplever at de du er sammen med på skolen ikke bryr seg om du er på skolen eller ikke, samt at de ler av norsken din, og gjør narr av deg fordi at de mener at du er fattig. Dette er på ingen måte greit.
Jeg synes at du burde snakke med læreren din om det du forteller her, slik at dette kan ta slutt.

Du har helt rett i at det ikke er lett å komme til Norge i 7. klasse i forhold til å forlate hjemmet sitt, lære nytt språk og forlate venner. 

Dette er kanskje grunnen til at du er mer moden enn de du kjenner i Norge, og det som gjør at du ikke liker ungdom.

Jeg håper at ungdom kan lese det du har skrevet, og forstå at man ikke er fattig fordi man ikke får penger for å vaske rommet sitt, samt at det er viktig hvordan man er mot hverandre. Det er lett å såre noen ved å slenge kommentarer, eller ikke være inkluderende.

Man må ikke ha venner, men det å ha venner kan være noe positivt. Det vet du jo fordi du hadde gode venner tidligere.

Kanskje det kan være til hjelp om du snakket med helsesøster på skolen om det du beskriver her? Det kan være godt for deg å få litt støtte i forhold til de tankene du har rundt de du henger med på skolen. I tillegg kan helsesøster ta opp det at noen ler av norsken din, og gjør narr av deg.

Lykke til. 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap