Hopp til hovedinnholdet

Føler ikke at vennenne mine liker meg. Trenger råd til å få flere venner og bli mer inkludert.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei! Nå de siste dagene her jeg følt meg veldig alene. Det virker liksom som om vennene mine ikke er interesserte i å være med med meg eller snakke med meg og alltid setter andre fremfor meg... på skolen sitter jeg ofte alene i friminuttene og bare venter på at neste time skal begynne og de gangene jeg faktisk sitter sammen med noen, virker det ikke som om de vil ha meg med i samtalen og jeg tenker bare at jeg egentlig ikke burde sitte der... På fritiden har jeg ingenting å gjøre, bortsett fra å gjøre lekser og føler meg ganske alene. Jeg har veldig lyst på noen ordentlige venner jeg kan snakke med og som faktisk vil være med meg, men jeg er liksom ikke som alle de andre på trinnet som liker oppmerksomhet og snakker høyt og sånn...derfor blir det litt vanskeligere å få kontakt med folk. har dere noen forslag til hvordan jeg kan få flere venner eller hvordan vennene mine skal begynne å ta meg litt mere med? hilsen jente 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist å høre at du føler det på denne måten. Det er ikke en god følelse å føle seg utenfor.

Du sier at det virker som at vennene dine ikke liker deg eller ikke er interessert i å være med deg. Jeg vet ikke hva som får deg til å føle det sånn, men jeg forstår at det ikke er godt. Noen ganger når slike tanker kommer så er det ikke alltid at de har rot i virkeligheten. Vi mennesker har noen ganger en tendens til å tenke på verst mulig måte. Du kan for eksempel tenke at de ikke liker deg uten at det faktisk stemmer. Som sagt så vet jeg ikke hva som får deg til å føle det sånn, men dersom dere fremdeles er venner og sammen fra tid til annen så kan det være at dette er noe du føler mye sterkere på enn hva som egentlig er tilfelle. Prøv kanskje å foreslå for vennene dine at dere skal finne på noen ting sammen. Kanskje å dra på kino, shopping eller bare være sammen hjemme. Kanskje viser det seg at de faktisk ønsker å være med deg dersom du tar litt initiativ. Det er selvsagt ikke bare ditt ansvar å ta initiativ, men kanskje de gjør det tilbake dersom du begynner. Det skal selvsagt også sies at det er veldig viktig at de trives med dine venner og at de behandler deg bra. Om det er slik at disse vennene dine ikke er noe hyggelige ovenfor deg eller fryser deg ut på noen måte så er det nok helt riktig at det å finne seg noen andre venner som behandler deg godt er bedre. Det er viktig for deg at du trives rundt og behandles godt av de du omgir deg med.

Det er ikke sånn at alle mennesker må være like utadvende. Noen er litt mer rolig og stille enn andre, og jeg tror vi skal være glad for at vi er forskjellige på den måte. Det er selvfølgelig mange mennesker som passer sammen med deg til tross for at du ikke er veldig utadvendt og mange som vil sette pris på å være din venn. Ofte kan det kanskje være en god ting å tenke litt gjennom hvem som går i klassen eller på skolen din som har de samme interessene som deg? Det å være interessert i samme ting kan ofte være et godt utgangspunkt for å bli bedre kjent. Da har dere i det minste noe felles å snakke om i begynnelsen. Vet du om noen du kjenner litt fra før som du kunne tenke deg å bli bedre kjent med? Prøv å snakk mer med de når du ser de på skolen eller sitter sammen med de i timen. Jeg forstår at det ikke alltid er så lett å ta kontakt, men dersom du viser litt initiativ og interesse for å bli kjent så er det veldig ofte slik at andre merker dette og begynner å ta initiativ tilbake. Jeg er helt sikker på at det finnes mange potensielle venner for deg ved skolen, det handler om å finne de du passer med og føler deg komfortabel rundt. Prøv altså å tenk over hvem du liker og tror du passer sammen med og forsøk å starte noen samtaler med de basert på felles interesser.

Jeg legger ved noen artikler jeg tror vil være gode for deg å lese. Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap