Hopp til hovedinnholdet

Har ei venninne som sliter psykisk. Hun går til psykolog, men eg synes oppførselen hennes er skremmende.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ei venninne som sliter psykisk. Hun går til psykolog, men eg synes oppførselen hennes er skremmende. Hun tar kontakt med eksen sin ofte, de krangler, og hun begynner å gråte hele tiden. Han har sagt at han ikke vil ha kontakt med henne, siden han har funnet seg ny kjæreste. Han har blokkert henne på alle medier, men da lager hun bare nye profiler for å snakke med han. Hun gir seg ikke og er besatt av å snakke med han selv om hun vet at de aldri kommer til å bli sammen igjen... Hun ringer meg midt på natta gråtende for å ha noen å snakke med, men jeg kjenner jeg ikke klarer mere. Hun skulker skolen og bryr seg ikke om karakterer mere, hun satser på at alt ordner seg. Jeg er veldig bekymret for henne, men vet ikke hva jeg skal gjøre... Hjelp en bekymret venninne, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
Du forteller at du har en venninne som sliter psykisk. Hun går til psykokog og får hjelp, men det er allikevel mye som skjer rundt henne som skaper bekymring. 
Som venn er det vanskelig å stå på sidenlinjen å se hva som foregår. For deg er det enkelt å tenkt at det "bare" er å la være å ringe eksen, eller "bare" å ta seg sammen. Men så enkelt er det ikke alltid. Kjærlighetssorg er vondt, og for noen kan det gi en alvorlig psykisk knekk som det tar tid å komme over. Kanskje er det også andre ting årsaker til problemene venninnen din nå sliter med. Det er fint at venninne din får profesjonell hjelp, men så spørs det om hun er er ærlig og snakker om alt med psykologen. 

Det du som venn først og fremst skal gjøre, er å være en venn. Det kan være krevende, men det handler om å bry seg. Være der for henne, forsøke å dra inne det normale i hverdagen, gjøre helt vanlig ting sammen, avlede tanker og følelser over på andre ting enn det som stadig opptar henne, og rett og slett forsøke å ha det litt kjekt sammen. Det kan være utfordrende.
For å slippe de nattlige telefoner og forstyrrelser, kan du rett og slett skru av mobilen. Det kan gjøre det lettere for deg å forholde deg til henne.
Tenk etter hvordan du selv ville ha ønsket det dersom du var i sammen situasjon. Vær ærlig med henne.

Det som kan være nyttig for deg, er at du snakker med en voksen du har tillit til om det du står i. Både for å få ut frustrasjon, men også for å få veiledning og råd. Hos helsesøster på skolen din kan du få hjelp. Helsesøster har taushetsplikt og vil gi deg støtte og råd. Eller du kan snakke med foreldre eller andre du stoler på.

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap