Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer under rotfylling? Og hvor lenge jeg må ha reguleringen når det eneste som er skjevt er en fortann og to jeksler?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg var nettopp hos tannlegen, og de fant ut at jeg hadde tre hull. Disse ligger halvveis under tannkjøttet, fordi jeg er for liten i munnen til at alle jekslene kan presse seg fram. Jeg når ikke dit med tannbørsten, og derfor oppstår hullene. De vokser og vokser, og jeg må mest sannsynlig rotfylle alle tre fordi de har nådd nervene mine! Gjør det veldig vondt, altså, hele prosessen? Et spørsmål til: Jeg får regulering ni dager etter å ha fylt hullene, men er redd for å bli kalt "reggistryne," "metallmunn" og andre ting. Jeg blir mobbet fra før, og er litt bekymret... Noen tips til hvordan jeg kan unngå kommentarene, eller hvor lenge jeg må ha reguleringen når det eneste som er skjevt er en fortann og to jeksler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke sikkert at alle tre tenne må rotfylles. Ofte informerer vi om behandlingen på forhånd, og alt man kan forvente seg underveis. Da er det noen ganger at hullene er så store at de må rotfylles, men det skjer ikke alltid.

Jeg forstår godt at du er skeptisk til rotfylling. Om du ikke har gjort det før kan det høres innmari skummelt ut, men det er heldigvis ikke slik som det høres ut som! Jeg skal forsøke å forklare litt hva rotfylling er, og hvordan prosessen ofte er. Inni tannen er det et hulrom som har en form som samsvarer med den ytre formen på tannen.  I en frisk tann er dette hulrommet fylt med bindevev som blant annet består av nerver og blodkar. Dette vevet, som på fagspråket kalles pulpa, skal sørge for transport av næring til tannen og har tannens nerveforsyning. Dersom det i dette vevet oppstår sykdom eller skader som ikke kan bli friskt, må det fjernes. Et eksempel på dette kan være et hull som er så stort at det går inn til nerven. Dersom man har tannpine kommer man ofte inn til tannlegen på en akuttime for å bli kvitt smertene. Tannlegen borrer da ofte i tannen, og legger inn et middel som gjør at man får smertelindring. Ved neste seanse kan ofte tannlegen starte på selve rotfyllingen. Dersom det har vært betennelse i tanna kan ikke tannlegen rotfylle tanna ferdig på første seanse. Da må tanna fylles med et stoff som virker mot bakteriene. Dette skal ofte ligge i tanna i 3-4 uker. Dersom tanna er smertefri etter dette kan tanna rotfylles med et vevsvennlig materiale, som kalles rotfylling. Noen ganger kan en tann rotfylles på ett tannlegebesøk, mens andre ganger må man tilbake flere ganger før tanna er ferdig rotfylt. Dette er vanskelig å forklare tydeligere over nettet, men ikke vær redd for å spørre tannlegen din underveis i behandlingen dersom du lurer på noe.

En tann som må rotfylles har vært mest plagsom og vond før behandlingen starter. Det er ikke verre å rotfylle en tann enn vanlig fylling (plombering.) Rotfylling tar bare mer tid, og det brukes mer utsyr. Det er mindre boring, og dermed mindre bråk.

Det er veldig vanlig med tannregulering i din alder. Om du sjekker med venner og bekjente vil du nok merke at det er flere med tannregulering enn hva du tror. I noen kretser er det til og med kult med tannregulering!

Jeg forstår at det ikke er så gøy til å begynne med, men du blir ganske fort vant med det. Du kan jo glede deg til at tennene dine blir veldig fine etterpå. Det er vanlig å ha på tannregulering i 11/2-2 år.

Lykke til!

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (colourbox.com)

Tannlegetimer er gratis til du fyller 19 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen frem til du blir 21.

Les mer

- Jeg blir mobba på skolen

Bekymret jente (colourbox.com)

Hvis du opplever å bli mobbet på skolen, plikter de voksne der å hjelpe deg. Jo fortere du sier i fra til en voksen du stoler på, jo fortere skal du få hjelp.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tannhelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tannhelse