Hopp til hovedinnholdet

jeg har en venn som har spiseforstyrrelser, kutter seg selv og har selvmordstanker. Hva bør jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn som har spise forstyrrelser, kutter seg selv og har selvmords tanker. Men tingen er at jeg tror hun bare faker for oppmerksomhet. Når hun kuttet seg i timen en gang gikk hun til alle i gjengen og viste det frem med et smil. Hun sier hun ikke har spist på 1 uke, men er full av energi og har ingen symptomer på sult. Hun velger selv å ikke spise, mens andre med forstyrrelser ikke klarer å spise. Hun sier også hele tiden "jeg har lyst til å dø" og når vi andre ikke svarer så sier hun det fem ganger til bare for å være sikker på at vi hører. Jeg sliter noen ganger med tingene hun driver å faker, og det irriterer og trigger meg når hun gjør som som dette. Hun er ganske agressiv, og ingen av oss i gjengen har turt å si noe til henne. Burde jeg la det være? Eller fortelle at jeg syntes det ikke er greit? Og hvordan skal jeg gjøre det uten at hun blir sur?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til ung.no om dette!


Uansett om vennen din faker eller ikke, så tyder det du skriver på at hun har det vanskelig. Alle de tegnene du beskriver er tegn på at hun har det vondt!

Dere oppfatter at hun viser fram at hun skader seg  og sier hun har lyst til å dø for å få oppmerksomhet. For henne kan det være alvorlig nok og om hun ønsker oppmerksomhet rundt seg, kan det være hennes måte å fortelle dere at hun har det vanskelig på, så prøv heller å forstå henne framfor å bli sint på henne.

Jeg synes absolutt du skal snakke med henne og spørre hvordan hun har det og om det er noe du kan hjelpe henne med. Når noen har det vondt og vanskelig, trenger de noen som bryr seg. Du tenker kanskje hvordan kan du være til hjelp for henne? Du gir god hjelp bare ved å bry deg, spørre henne hvordan hun har det, være sammen med henne, lytte til det hun har å fortelle og fortell henne at du er hennes venn og at du er glad i henne. Kanskje trenger hun hjelp fra andre fagpersoner også og kan du for eksempel foreslå at du kan bli med henne til helsesøster og at hun kan snakke med henne? Helsesøster er vant med å snakke med ungdommer som har det vanskelig og hun kan også sette henne i kontakt med andre fagpersoner om det skulle være nødvendig.

Jeg legger ved et par artikler du kan ha nytte av å lese. Jeg håper venninnen din opplever støtte i deg ( og eventuelt andre venninner) og at dere sammen kan hjelpe til at hun kan få det bedre etter hvert.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap