Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Vet dere om noe jeg kan gjøre for å ikke grue meg så sykt mye til skolen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei er en jente på 13 år. Jeg har akkurat starta på ungdomsskolen. Jeg grua meg sykt til første skole dag. Fordi i den klassen jeg går i kjenner jeg ingen veldig godt. Og jeg kom i klasse med en som har vært slem mot meg siden hun starta på skolen. Og jeg gruer meg sykt mye til å fortsette på skolen. Jeg ble venn med mange men ikke fra min klasse. Og jeg får ikke sove og jeg har vondt i hodet hele tiden fordi jeg gruer meg så sykt mye. Og jeg gruer meg til at jeg skal skifte i garderoben. Jeg føler ikke at jeg er for stor lissom. Men gruer meg så sykt!! Vet dere om noe jeg kan gjøre for å ikke grue meg så sykt mye til skolen??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er så bra at du er blitt venn med noen i andre klasser. Da har du de å være sammen med i friminuttene. 
For å ikke grue deg så mye til skolen, kan du se om du kan bli kjent med noen i den klassen du går i. Hvem ser snille og hyggelige ut? Hvis man selv smiler og er imøtekommende, vil andre smile og være imøtekommende. Trygge ting å snakke om kan for eksempel være fagene, lekser, hobbyer, trening, serier, musikk og filmer. Begynn å øve deg i morgen. Hvis man snakker litt med hverandre når man kommer inn i klasserommet, og før man går ut av klasserommet, vil det sakte med sikkert etableres en kontakt mellom deg og de du snakker med. I den vedlagte artiklene kan du få gode tips.
 
Hvis den jenta som tidligere har vært slem mot deg, fortsetter å være slem, må du snakke med de hjemme om det. Da kan de snakke med læreren og rektor. Hvis det er vanskelig å snakke med de hjemme, kan du selv snakke med læreren. Du kan også snakke med helsesøster på skolen. Det er ikke lov å være slem. Hvis man hele tiden er slem mot noen er det å mobbe. Det er forbudt å mobbe og skolen har plikt til å sette en stopper for mobbing. 
 
Du kan også snakke med helsesøster om dette med vennskap og hvordan man kan bli kjent med hverandre. Helsesøster kan også mye om hvordan man føler deg med seg selv, selvfølelsen. Det er viktig at du vet at du er god nok akkurat slik du er. Ingen har noe med kroppen din. Den er din, og du er i utvikling som alle andre. I puberteten skal man legge på seg for å at kroppen skal kunne forandre seg fra å være et barns kropp til å bli en ungdoms kropp. 
 
For ikke å grue deg så mye til skolen, må du også snakke med foreldrene dine/de foresatte om hvordan du har det. 
Du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv! Snakk med noen om hvordan du har det!

Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og gå vidare til videregående. Kanskje ender opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner? Men hugs, det treng ikkje vere ein dårlig ting.

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater under vann (colourbox.com)

Det er faktisk viktig og lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men ellers også.

Les mer

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb