Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hva skal man gjøre når en venn har gjort noe dumt mot deg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Ka skal man gjøre når en venn av deg spør om å bli venn med deg igjen etter at hun har gjort sykt mye dumt å frekt mot vennene sineog meg. å hun driter i at eg kutter meg og røyker.... å eg skrev dette til hun å da klikket det for hun: Du baksnakker sykt mye også kaja, skjønner ikke koff du skal legge alt over kaisa. Hun prøver faktisk å bli venn med deg men du er bare så bitchi mot henne. Du går rundt å sier at hun er frekk mot deg ovs. Du får hanna å Mats til å se bitchi på henne å hun blir faktisk lei seg. Det er ikke greit kaja... vet ikke helt ka som har skjedd med deg men du har blitt mye mer frekkere å hører ikke på noe av det vi prøver å si til deg...... dette er ikke bare pågrunnav kaisa eg tenker sånn har merket det selv å. Helt siden 2 uken vi begynte på us... savner den gamle personen eg ble skjent med.... eg røyker å kutter meg fordi eg e sykt lei meg st du har blitt sånn... Vet ikke ka eg skal gjøre.... trenger hjelp fort!!!!!

Besvart 01.12.2017 16:44
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Dette høres ut som en vond og vanskelig situasjon, for både deg og vennene dine. 

Når en venn har gjort noe dumt er det vanskelig å tilgi. Det kommer selvfølgelig an på hva som har blitt gjort, men det blir noen ganger vanskelig å få ordnet skikkelig opp igjen. 

Det er bra at du prøver og si ifra til denne vennen som har gjort noe mot deg og de andre vennene dine. Men jeg tenker at det kan være lurere, og mer effektivt, å snakke rett til vennen din, ikke via telefon. Når man skriver ting på telefonen er det lett å tolke ting feil. Det er fordi man ikke ser den andre, ser ikke ansiktet eller kroppsspråket. Det kan faktisk gjøre ting verre. 

Du skriver i meldingen til vennen din at du kutter deg og røyker på grunn av at du er lei deg fordi hun har endret seg. Jeg kan tenke meg at det er en vanskelig og vond ting å få vite for en venn. Kanskje ble hun veldig lei seg, og til og med bekymret? Det er vanskelig å vite hvordan man skal reagere når man får vite sånt. 

Det er tydelig at det som har skjedd har gått veldig inn på deg. Du kutter deg på grunn av dette, så det må være noe som er vanskelig for deg å håndtere. Jeg synes du skal prate med noen om det som har skjedd. Å sette ord på vonde følelser og tanker hjelper ofte! 

Du kan for eksempel snakke med helsesøster. Kanskje helsesøster kan tilby seg å snakke med dere venner sammen? Det kan være fint å ha en samtale med noen man har en konflikt med, sammen med en voksen. Den voksne kan være med på å styre samtalen slik at dere får snakket ut og at ingen avbryter. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Selvskading (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Blitt uvenner? Slik ordner du opp.

To jenter med ryggen mot hverandre (www.colourbox.com)

Opplever du å bli behandlet urettferdig av vennene dine, eller har du kranglet med en venn? Her er noen gode tips til hvordan dere kan snakke godt sammen og kanskje løse problemet.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, -og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap