Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Bestevenninnen min har fått kraftig utmattelsessyndrom. Hvordan hjelpe?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Bestevenninnen min har fått ganske kraftig utmattelsessyndrom. (Kan minne om ME) Hun tar seg helt ut på skolen og blir ekstremt sliten etterpå. Hun har det rett og slett helt Jævli. Hun lever i uvitenhet om hva som skylder utmattelsen ettersom at legene ikke vet. En veldig stor del av livet hennes var trening; som hun nå ikke kan gjøre mer. Det knekker henne helt og jeg ser det. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre for å Hjelpe. Hun har hatt det i 9 måneder. Jeg er redd for at hun ikke orker mer til slutt og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne. Kan ikke akkuratt ta henne med på tusenfryd... Hva kan jeg gjøre for at hun skal få det lettere med seg selv, ikke være så skamfull for at hun ikke får til mer og hjelpe henne å ha det lettere? Trenger virkerlig hjelp. Begynner å bli litt redd for at hun bare skal gi opp...

Besvart 13.01.2018 07:06
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er tungt å se ens aktive venninne bli så sliten og utmattet. En kan føle seg både trist og hjelpeløs. 
Venninnen din er heldig som har deg! Det du kan gjøre er å være der for henne. På skolen kan du være sammen med henne og se at hun har det så bra som det går an i en slik situasjon. På fritiden kan du dra innom henne når det passer. Dere kan gjøre aktiviteter som ikke krever så mye energi; se film, serier, høre musikk og snakke. Kanskje kan hun også komme hjem til deg når det passer? Da får hun litt forandring. 
Du kan også foreslå at hun snakker med helsesøster. Da får hun en fagperson som kan hjelpe henne å regulere både tanker og følelser. 
Det er også viktig at du lever ditt liv, at du fortsetter trening og er aktiv ute med andre, selv om hun ikke klarer å være med. Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å være frisk og aktiv. Du kan ikke sette din ungdomstid på vent. Tiden kommer ikke tilbake. 
Hvis du blir så bekymret at du frykter for at hun skal komme til å skade seg selv, må du snakke med en voksen som kan ansvaret. Du kan snakke med foreldrene dine/foresatte som kan snakke med hennes foreldre/foresatte. Du kan også snakke med helsesøster. 
Du kan også snakke med helsesøster om dette. Hvis de er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap