Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er veldig ensom på skolen, føler meg usynlig og er dårlig til å ta kontakt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei På skolen er jeg veldig ensom, jeg har ingen å snakke med og jeg er dårlig til å ta kontakt. Hvis jeg er i en gruppe føler jeg meg usynlig, jeg kommer jo aldri til ordet og er mest som en flue på veggen. Jeg vet at jeg er dårlig til å kommunisere med flere samtidig (hvis jeg ikke kjenner dem) det kan ha noe å gjøre med at jeg har Aspergers syndrom. Da er det typisk å være litt sosialt ustabil. Men siden jeg har opplevd denne ubehagelige følelsen av å være usynlig og å ikke bli hørt såpass mange ganger har det blitt til at jeg ikke tørr å ta kontakt med folk lenger. Men, jeg er utrolig ensom. Jeg føler at jeg ikke har noen. Som en følge av ensomheten sliter jeg mye med angst og jeg har hatt tider jeg har slitt med depresjon. Hvordan skal jeg tørre å snakke med folk? Og hvordan skal jeg holde en samtale? Hilsen jente 15 år

Besvart 13.01.2018 15:36
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Un.no.

Jeg forstår at du er lei deg og har det vanskelig om du tenker at du er usynlig og ikke blir hørt når du er på skolen sammen med dine venner. Dette er selvfølgelig tanker som både er urettferdige og unyttige for deg, og slike tanker kan naturlig nok gjøre det vanskelig for deg å være sosial.

Samtidig er det bra at du tar kontakt for å finne ut hva du selv kan gjøre med din situasjon. For det er nemlig ikke slik at noen er usynlige, men en kan ved egen væremåte signalisere til andre at en ikke ønsker kontakt. Hvordan tror du at andre tolker deg og ditt ønske om kontakt? Kan det være at andre blir litt usikre på hvordan de kan ta kontakt med deg? Husk at andre også kan ha tanker som kan gjøre det vanskelig å være sosial.

Men vennskap endres hele tiden, noen varer livet ut, noen kommer og noen forsvinner. Men det er lurt å tenke at du er den som kan hjelpe deg selv til å få nye venner, eller få bedre kontakt med de vennene du allerede har.

Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med de du ønsker å være venn med.  Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv. Og vær mindre opptatt av tankene som forteller deg at du er usynlig.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. Et tips er å melde seg inn i Røde Kors, de har mange tilbud til unge i din alder.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du for eksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Jeg forstår at dette jeg nå har gitt av anbefalinger kan være ekstra vanskelig for deg som har Aspergers syndrom. Derfor er det viktig å søke støtte, holde ut, ta tiden til hjelp og ikke gi opp. 

Ta gjerne kontakt med helsesøster eller en annen voksen på skolen som du stoler på. Her kan du få hjelp, støtte og gode råd om hva du kan gjøre for å få bedre kontakt med andre.

Håper dette var til noe hjelp for deg.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Men hva er ensomhet, hvorfor er det tabu å snakke om det, og hva kan du gjøre med det?

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser