Hopp til hovedinnholdet

Har mistet interessen for ting og har tatt tester som sier jeg er deprimert

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hey jeg er en gutt som er 13 straks 14, før jeg starter så ville jeg bare si at jeg fant ingen anen kategori å skrive under. i det siste har jeg følt meg deprimert jeg føler meg sliten og trist veldig ofte jeg har å mistet interessen for ting. jeg har tatt en depressions test i den ene sto det som resultat: "Moderate to Severe Depression" og den andre "Severe Depression" jeg har tenkt på selvmord og hvordan det kan gjøres har ikke hatt planer eller vurdert og gjøre det men har vert en tanke. har og tenkt litt på selv skading type kutting. har og mistet håpet om fremtiden min.. har blitt verre siden 17 mai.

Besvart 13.06.2018 21:59
 

Svar
Hei, gutt på 13 som straks er 14!


Takk for at du skriver til ung.no nå som du føler deg deprimert og har det vanskelig. Det var bra at du klarte å ta kontakt med oss for å fortelle om hvordan du har det.

Det høres ut som du har det vanskelig nå. Jeg ville ikke nødvendigvis stolt på tester som ligger ute på nettet for å måle depresjon. Dette er noe som man må få hjelp til hos lege eller psykolog. Men det at du har søkt på slike tester sier meg noe om at du ikke har det så bra nå. Jeg skal gi deg noen råd for hva jeg tenker du skal gjøre. 

Jeg tenker at du trenger å oppsøke noen du kan snakke med om hvordan du har det. Det å få selvmordstanker er ofte et uttrykk for at man ønsker seg vekk fra de vanskelige tankene og følelsene man har og ikke egentlig ønsker å være død. Kanskje er det slik for deg også. Du sier jo at du har hatt dette som en tanke og ikke som en plan. Det er viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg med å sortere de tankene du nå har.

Du har flere alternativer for hvor du kan få hjelp:

Helsesøster på skolen din

Helsestasjon for ungdom der du bor

Fastlegen din

Dersom du også ønsker å skrive til noen voksne for å fortelle hvordan du har det kan du gjøre det på:

Kors på halsen

Si det med ord

Det hjelper å få satt ord på hvordan man har det! Det at du skrev til ung.no kan kanskje har vært en start på dette?

Det å være deprimert påvirker tankegangen vår. Det er vanlig å tenke annerledes om framtiden enn man tidligere gjorde når man er deprimert. Dette er det depresjonen som "styrer" og når man kommer ut av depresjonen så vil ikke tankene være slik lenger. Dette er det viktig at du tror på meg når jeg sier slik at du tar mitt råd om å få hjelp. Det kommer IKKE til å være slik som du har det nå fort alltid.

Når det gjelder selvskading så er det også viktig at du ikke begynner med dette. Dette vil ikke hjelpe deg med det du sliter med. Det å skade deg selv er ikke det du trenger nå, du trenger å få hjelp til å takle smerten du kjenner inni deg på andre måter. Den beste måten er å oppsøke noen som du kan snakke med om hvordan du har det. 

Jeg ønsker deg masse lykke til og sender deg en god klem og mange gode tanker. Det kommer til å bli bedre!! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap