Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg utenfor i konfirmantgruppen, er det mobbing?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14år, og jeg skal konfirmeres til sommeren. Jeg vil egentlig ikke stå til konfirmasjon der jeg er nå fordi de andre "barna" som er der ikke no. Jeg har ingen å være med, går bare rundt med en av de voksene der.... det var en "venn" av meg som lurte på om jeg også ville konfirmere meg der og jeg sa ja forde jeg hadde gått på kor der med hun. Men når vi kom dit første gangen møtte henne en gammel veninne, og byttet meg helt ut.. så nå har jeg ingen å være med, det er jo heller ingen dom kommer bort til meg... jeg har prøvd å gå bort til noen av de andre, men jeg vil heller være alene enne å være med noen andre og føle at jeg er alene.. jeg har ikke vært med på noen av turene eller lekene vi har der.. og jeg gruer meg til hvert møte.. Men det jeg lurer på er om man kan kalle dette for mobbing eller utestenging? Hilsen en ganske trist, sint, frustrert, redd og lei 14år gammel jente...

Besvart 21.12.2018 10:32
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du er trist, sint, frustrert og ikke trives i konfirmantgruppen din om du opplever at du ikke har noen å være sammen med. Om du i tillegg tenker at du er alene og blir mobbet og utestengt, forstår jeg at du gruer deg til møtene. Samtidig er det bra at du snakke med de voksne i gruppen.

Kan du snakke med dem om hvordan du opplever situasjonen, slik at de kan hjelpe deg litt? Du lurer på om dette er mobbing, eller utestenging. Det avhenger nok av hvordan du oppfatter situasjonen. Men tenker du at de andre bevisst utestenger deg? Jeg vil anbefale deg å ta en prat med de voksne om dette, kanskje kan dere ta dette opp i gruppa? 

Det er også slik at andre kan oppfatte deg som avvisende om du velger å ikke være med på turer og leker. Dette kan gjøre det vanskeligere for andre å ta kontakt med deg, slik som du ønsker at de skal gjøre. Husk at andre også er engstelige for å bli avvist av deg. Forsøk derfor å overvinne din trang til å trekke deg når dere skal gjøre ting sammen.

Her kommer litt tips og råd fra meg som du kan forsøke deg på. I tillegg har jeg lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese;

Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med de du ønsker å være venn med.  Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv. Og vær mindre opptatt av tankene som forteller deg at du er alene.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med.

Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du for eksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen for en samtale om hvordan du har det i denne gruppa. Her kan du få prate om hva du synes er vanskelig og få råd og hjelp til hva som kan gjøres for at du skal få til å knytte nye vennskap. 

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en riktig god jul.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon