Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ingen venner, føler meg alene og ensom, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ingen venner. Altså, jeg startet på vgs nå til høsten på en helt ny skole i en by jeg nettop flyttet til, og har en venninne. Det var alltid jeg og denne venninnen som var sammen ca hele første halvår. Denne venninnen kommer heller ikke fra byen vi bor i og jeg følte vi på en måte vi følte det på samme måte. Nå har denne venninen fått mange venninner og jeg føler meg veldig utenfor og ensom. Disse jentene har da laget en russegruppe, jeg bruker å sitte med venninnen min og disse jentene i lunsjen, men sier stort sett aldri noe. I lunsjen snakker de om russemøtene de skal ha og hva de skal gjøre. Disse jentene drar også masse på fest sammen, og jeg har egentlig ingen. Jeg bor alene på hybel, og føler meg ofte alene og ensom. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre, da disse jentene kjenner hverandre godt fra før.

Besvart 08.01.2019 13:57
 

Svar
Hei jente 16 år.

Jeg forstår at du har det vondt om du ofte får tanker om at du er ensom og alene. En vet også at overgangen til ny skole og hybelliv kan være utfordrende for mange unge på din alder. Samtidig er det bra at du har en venninne som kjenner deg og som du er trygg på.

Vennskap endres hele tiden, noen varer livet ut, noen kommer og noen forsvinner. Men det er lurt å tenke at du har mulighet til å hjelpe deg selv til å få nye venner, eller få bedre kontakt med de vennene du tidligere var sammen med.

Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med de du ønsker å være venn med og delta i samtalene.  Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker.

Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv. Og vær mindre opptatt av tankene som forteller deg at du er alene og ensom. Og unngå tanker som handler om at du er utenfor og at de andre kjenner hverandre så godt. Slike tanker gjør deg bare trist og hindrer deg i å være imøtekommende mot andre. 

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Et tips er å melde seg inn i Røde Kors, de har mange tilbud til unge i din alder.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du for eksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Men jeg vil også anbefale deg å snakke med din venninne  om hvordan du har det. Hør hva hun har å si om hvordan hun fikk seg flere venner, og hva hun kan gjøre for å trekke deg mer med inn i gjengen.

Du kan også ta kontakt med helsesykepleier eller sosiallærer på skolen. Her kan du få prate om hva du synes er vanskelig og få råd og hjelp til hva som kan gjøres for at du skal få til å knytte nye vennskap. 

Ellers er du ikke alene om å ha det slik du beskriver. Derfor har vi laget flere artikler om dette, som jeg legger ved og anbefaler deg å lese.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap