Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre for å ikke fremstå så rar når jeg er med andre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Denne sommeren, eller i dag basicly starter norway cuppen. Eg kommer med laget mitt og skal spele fotball med dem. Siden eg er 14 skjønner du vel at eg skal begynne i niende. Men i heile åttende har eg ikkje vært med noken på fritida. Og eg forvandler meg til en rar person når eg er på skulen. Detter er fordi eg har sosial angst og aldri veit kva eg skal sei. Men i det siste har eg virkelig prøvd å tenke på kva dei andre snakkar om slik eg også kan seie noko. Men det popper ikkje opp en einaste kommentar. Alle på laget er egentlig vandt med at eg er son stille, og eigentleg ikkje ønsker oppmerksomhet. Kva skal eg gjer?

Besvart 28.07.2019 19:00
 

Svar
Hei!

Det er veldig bra at du er på Norway Cup selv om jeg forstår at du synes dette er vanskelig med tanke på å være med andre. 

Faktisk er det veldig mange i din alder som opplever og tenker slik du skriver her. Noen ganger kan tankene om hvordan vi er og hvordan vi tror andre tenker om oss fylle hele hodet. 

Da er det lett og ikke komme på noe eller klare å si noe morsomt eller lurt. 

Det du kan tenke på er at du ikke trenge rå si så mye, forsøk å snakke når du opplever at det er naturlig eller når du har lyst å si noe eller spørre om noe. 

Det er ofte slik at de andre nok ikke tenker så mye over at du er stille, men at det er noe du kanskje lager til et problem i ditt hodet. 

Uansett kan du få noen tips til hva som kan være fint å snakke om eller som kan starte en samtale med andre: 

  • Spør om noe fra den andres liv. Hvilken posisjon i fotballen liker du best? Hvilket lag er favoritt laget ditt, og hvorfor? Når du stiller spørsmål må den andre snakke og da har du tid til å lytte og tenke deg om. Da er heller ikke alt fokus på deg. 
  • Si gjerne noe fint til en annen person. Dette kan være: Så god du er til å sentre/drible, så fint hår du har, eller så koselig at du også er her. Det trenger ikke å være noe stort og flott, men bare små hyggelige kommentarer. 
  • Smil gjerne og vis at du er interessert i den andre. Du trenger ikke å si så mye, det holder lenge å bruke kroppsspråket med et smil. 

Lykke til i cupen og vær deg selv! 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser