Hopp til hovedinnholdet

Hva vil det si å være suicidal? Hva skjer om man er på akutten?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på noe. Hva vil det være si å være suicidal? Kaller man kun en person dette dersom han/hun har forsøkt å ta livet sitt før? hva skjer dersom jeg ringer 113 pga beskynring ang om veninna mi som ikke ønsker å leve lengre? Kan politiet tvinge hun til å bli med til akutten og hva skjer evt videre der?? Håper på svar snart. Mvh.

Besvart 12.08.2019 18:05
 

Svar
Hei, jente på 18 år

Takk for spørsmålet!

"Å være suicidal" betyr at man ønsker å ta livet sitt og gjerne tenker mye på dette. Man trenger ikke å ha forsøkt å ta sitt eget liv før for å være suicidal. Men et av risikofaktorene for at man vurderer den pågående suicidaliteten som ekstra alvorlig er dersom noen har et eller flere forsøk bak seg fra før. 

Du spør om hva som skjer dersom du ringer 113. Det er ikke så lett å svare på. Det spørs litt på hva som har skjedd i forkant av at du ringer 113.

Dersom din venninne forteller at hun ikke ønsker å leve lenger kan det hende at hun ønsker hjelp ettersom hun formidler dette til deg? Det beste er om hun selv oppsøker fastlege eller helsestasjon for ungdom for å fortelle hvordan hun har det og ber om hjelp der. En lege eller psykolog kan vurdere hva som bør gjøres videre. Trenger du/dere hjelp fortere enn dette kan det også være lurt å ringe legevakten (eller gå dit) som har døgnåpent og har telefonnummer 116 117 uansett hvor man ringer fra i Norge. Der kan man også få hjelp til hva som skal skje videre når noen har det så vanskelig som din venninne kanskje høres ut som hun har nå. 

Hva du mener med "akutten" er jeg litt usikker på. Men dersom du mener at man er på legevakten med akutt problemstilling (f.eks suicidalitet) så vil man få en vurdering der. For noen vil dette ikke resultere i noe spesielt (man får ikke tilbud om noe, kanskje bare noen råd om hva man bør gjøre eller hvem andre man kan kontakte), hos andre får man kanskje hjelp til å få sove ved å få medisiner, noen kan få tilbud om samtaler en periode på legevakten hos noe som heter livskrisehjelpen, andre kan få en akuttime på et DPS (distrikspsykiatrisk senter) samme/neste dag, andre kan få tilbud om innleggelse og i andre svært alvorlige tilfeller igjen kan man bli tvangsinnlagt. Så det kommer som sagt veldig an på hva som er problemstillingen og hvordan situasjonen blir vurdert. Dersom du ved "akutten" tenker på akutt innleggelse så vil noen kunne bli lagt inn akutt (altså med en gang) dersom det blir vurdert at de ikke er i stand til å ta vare for seg selv/er i fare for seg selv og/eller andre. Det er mindre vanlig å bli lagt inn på tvang og mer vanlig å heller ønske frivillig innleggelse fordi man ikke har det bra. 

Politiet kan være med i noen saker med høy alvorlighetsgrad der den som har det vanskelig blir vurdert til å måtte flyttes/legges inn på sengepost der psykolog/lege/helsepersonell ikke har lov til å fysisk flytte noen på den måten. Men dette gjelder sjeldne tilfeller og er ikke slik det normalt foregår. 

Det beste er som sagt om din venninne ber om hjelp slik at hun slipper å ha det som nå. Det finnes mye god hjelp å få. Du kan ikke redde henne alene og kan ikke stå alene med opplevd ansvar for hvordan hun har det og hva som skjer med henne. Men hun er heldig som har en venninne som deg som bryr seg! 

Ønsker dere begge masse lykke til og håper det snart blir bedre for henne. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser