Hopp til hovedinnholdet

Må jeg fortsette å ha han som en venn?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venn som jeg føler jeg aldri kan kvitte meg med selv om jeg ønsker det. Jeg ble kjent med en gutt som jeg visste hadde en fysisk funksjonshemming og det var jo greit for det var jeg som ville bli kjent med han. Etter hvert har eg funnet ut at han sliter veldig kognitivt også og jeg føler til tider at det er slitsomt å være med ham siden han sliter så mye med det kognitive. Han har sagt at jeg har endret livet hans og at jeg er Hans beste venn. Jeg føler ikke det samme og jeg vet ikke hvordan jeg skal avslutte eller minske dette vennskapet utifra han ville ta live sitt før og han trenger mye hjelp i hverdagen som går inn på ham. Føler meg ond men jeg glederikkemeg nårhanvil at vi skal finne på noe fordi jeg føler jeg har et kjempe ansvar for han når vi er sammen noe assistentene hans egentlig har ansvar for men de er jo ikke der når jeg er der. Han ringer meg mye og jeg gruermeg ofte til å ta telefonen og jeg blir småsurav åsnakkemed han innimellom. Hvabørjeg gjøre? Takk

Besvart 14.08.2019 20:51
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det kan være tungt å se at en venn har det vanskelig og strever. Mange kan nok kjenne seg usikre på hva de kan gjøre for å hjelpe og hvordan de kan være en god støtte, og disse tankene og bekymringene kan ta mye plass. Like mye plass kan det også ta hvis man begynner å føle at det er ikke med samme glede at man er sammen lengre, noe du beskriver veldig godt. 

Det kan være tungt å bekymre seg for en venn, og noen kan kjenne at det er et stort ansvar å bære. Når han i tillegg har det vanskelig og sliter så føler man lett på at man svikter hvis man ikke stiller opp for han. Dette er ingen god følelse, men samtidig er det viktig at du tenker de tankene du gjør for din egen del. 

Gjennom livet danner vi mange nye vennskap, og på veien mister man kanskje noen også. Når man er liten tenker man ikke alltid så mye over hvem man er venner med og hvorfor. Vennskap var på denne måten mye mindre komplisert. Etter hvert som man blir eldre kjenner man derimot et behov for å danne vennskap basert på sine egne interesser, verdier og personlighet. Det er naturlig at man da oppsøker noen som er mer lik deg og at man trives bedre med disse menneskene. Å finne seg selv og sin personlighet er en naturlig del av å vokse opp – og det er ikke alltid gitt at de vennskapene man hadde da man var yngre kommer til å greie seg gjennom dette.

Du er 16 år og skal kanskje begynne på videregående skole. Dette er krevende og vil nok ta mye av din tid. Kanskje kan du snakke med din venn om den forandringen du nå vil komme i. Da kan din venn få høre det av deg at det er en grunn til at du ikke vil ha mulighet til å stille opp like ofte som tidligere, også når det gjelder telefonoppringinger. Vær klar og tydelig med dine grenser, så vil han nok skjønne dette og respektere det etter hvert. 

Du kan også prøve å snakke med noen nære voksne om det du sliter med nå. Kanskje kan dem igjen kontakte assistentene til gutten for å informere dem om hva du står i nå. Kanskje kan de tenke litt nytt og prøve å finne nye tiltak som igjen vil være bra for vennen din. 

Samtidig så vet vi at det å miste en venn er tungt, spesielt for den som blir "forlatt". Du kan jo kanskje prøve å si noe om at dere kan finne på noe artig eller bare ha en filmkveld en gang i måneden sammen. Kanskje er det nok og du vil igjen føle at du klarer å sette pris på å være sammen med han? 

Som du ser så er det ikke noen enkle svar på hva du bør gjøre. Du tenker naturligvis på din egen selvutvikling, men samtidig så sliter du med empati over hans situasjon. Det viktigste er nok at du finner en løsning som kanskje gradvis vil gi forandring for dere begge. 

Ønsker deg masse lykke til og håper at svaret var til hjelp for deg. 


Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap