Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venninne som er litt sensitiv

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn som jeg har kjent i 1 år. Hun er veldig sensitiv, og griner ofte. Det er stressende for meg å være med henne når hun er sånn. Jeg er som oftest årsaken til griningen hennes. Jeg er ganske hardhendt og ærlig. Jeg skjønner at det er feil å være sånn, men jeg prøver bare å være meg selv. Når jeg får henne til å grine ved å enten si noe feil eller dulte i hun litt for hardt så stirrer alle på meg. De gir meg stygge blikk og jeg har begynt å få nok. Familien min er ikke de beste med å trøste hverandre. Det gjør situasjonen med vennen min verre. Hun trenger konstant trøst og nærhet. Jeg har prøvd å snakke om dette til henne men det får hun bare til å gråte. Jeg prøvde å snakke om det med en venn meg og hun andre har til felles, og vi var begge enige med at det var slitsomt. De siste dagene før ferien har jeg prøvd å holde meg litt unna henne. Jeg føler meg dårlig for det jeg gjør. Hvordan skal jeg løse dette? Jeg kan ikke unngå henne for alltid.

Besvart 12.10.2019 22:13
 

Svar
Hei jente 14 år!

Jeg forstår at du og din venninne er veldig forskjellige som mennesker, men at dere også liker hverandre og kan trives sammen.

Det at du prøver å alltid være deg selv er kjempe fint, og dette skal du fortsette med! Veldig bra :)

Som et forslag så tenker jeg også at man kan tenke litt over, og se om, man kan være en bedre utgave av seg selv, også selv når "man er seg selv". Vi er alle litt forskjellige når det gjelder hvordan vi er.

Vi kan også oppføre oss ganske så forskjellig fra hvem vi er sammen med, og hvordan venner man er. Det er absolutt fint å være ærlig, og det skal man også være. - Men det er ikke alltid man trenger å si ting, eller at man trenger å si det hardt, slik at andre blir lei seg.

Her er det også muligheter til å tenke, at man kan være litt mildere mot noen, som kanskje er sensitive og blir lett lei seg. - Også kan man være litt "tøffere" mot andre, som tåler det mer.

Mitt tips her til deg er å se om du kan prøve å være litt mildere. Da tror jeg hun også blir mindre på gråten.

Det kan være at hun også har det vanskelig, og trenger å snakke med noen. Da kan dere hjelpe henne med å få hjelp, slik at dere slipper å føle at dere må gjøre det også. Mer informasjon finner du i artikkelen under.

En ting er at man kan være litt rask i kommentaren og ville være morsom eller tøff. Når det blir til dytting og sånt så er det ofte ikke noe hyggelig, for noen av dere. 

Så det med å være hardhendt tenker jeg at kanskje er noe du kan vurdere å endre oppførsel på? Da tror jeg også at relasjonen din til venninnen din kan bli litt bedre og at dere lettere kan forstå hverandre.

Hvis du egentlig føler at dere ikke passer så godt sammen, og irriterer deg over henne, så tenker jeg at det kan være fint å trekke seg litt unna. Gi deg selv litt plass til å tenke over vennskapet, og om du egentlig ønsker å være venninne med henne. Dette er lurt å si til henne også på en god måte, at du synes at dere har hatt det en del vanskelig for tiden, og trenger litt tid med andre og se hvordan du føler du står da.

Det er ikke noe hyggelig for verken den som unngår, eller blir unngått. Da kan man heller si det som det er, og se hvordan man skal løse det derfra. De kan være at man fortsetter å være i samme vennegjeng, men at man ikke er så mye sammen lenger ellers. 

Hvis du gjerne vil være venn med henne, og ønsker å få det bedre, så anbefaler jeg deg å snakke med henne om det. Hvordan har dere det nå? Hvordan kan vennskapet forbedres? Hva er dere gode på, sammen og alene? Hvordan ønsker dere å ha det?

Jeg anbefaler deg å snakke med noen om hvordan du har det. - Også siden du skriver at dere ikke er så gode på å snakke om ting hjemme. Her kan helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom og fastlegen din være til hjelp. Hvis du føler at familien din trenger hjelp til å få det bedre sammen, så kan dere også snakke med familievernkontoret gratis. 

Oversikt over hjelpetjenester finner du under. Les artiklene, de er til god hjelp! 

Ønsker deg lykke til og vær stolt over at du er deg selv, at du ønsker og prøver å være en god (og bedre) venn, og at du også tar vare på deg selv i det å ha gode vennskap som passer for deg! Alt godt :)

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap