Hopp til hovedinnholdet

Jeg tør ikke gå bort til dem

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei er en jente på 12 år snart 13 går med folk som er 1 år mindre uheldigvis, hater kullet jeg går med de har ødelagt skole livet mitt helt jo. Jeg har bursdag snart om 2 måneder. Tenker ik så mye over bursdagen min jeg. Har nesten ingen venner å invitere og jeg føler jeg trenger venner og feire med. Vil gråte nå. Men det er noen jenter jeg vil bli kjent med tørr ik å gå bort til dem

Besvart 12.10.2019 23:23
 

Svar
Hei jente 12 år (snart 13 :) )

Jeg forstår at dette kan være vanskelig for deg. Det å finne nye venner kan ofte være litt utfordrende i starten. Når man blir kjent med en, og en til, så kan det ofte gå litt lettere. Når det gjelder tips til hvordan du kan bli tryggere sosialt har jeg følgende råd til deg: 

Vær deg selv, selv om du kanskje må pushe deg selv litt ut av din egen komfort sone. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. 

Hva er det du liker å holde på med? Artikkelen: hva skal vi snakke om, kan hjelpe deg med å finne temaer du kan snakke med de jentene om.

Ellers kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfort-sonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg.

Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du for eksempel skal ta initiativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen.

Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Når det gjelder bursdagen din så er det flere som synes at det er en dag blandet med mye tanker og følelser. Jeg tenker her, gjør det som er best for deg. Å invitere noen få venner kan ofte føles tryggere og bedre enn mange man ikke kjenner så godt, og det kan bli veldig hyggelig.

Jeg tror det er viktig for deg å snakke med noen om hvordan du har det. Her er helsestasjon for ungdom, en lærer, helsesykepleier på skolen eller foreldrene dine gode samtalepartnere. Snakk med de, så kan de hjelpe deg. Du skal også ha det bra på skolen. Her kan sosial læreren hjelpe deg.

Her var det mange råd og tips, så jeg tenker ta det som passer deg best og la resten være. Alt godt :)

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap