Hopp til hovedinnholdet

Jeg og kjæresten min slåss i fylla

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten har vært sammen i ett år nå. Når vi krangler i fylla så slåss vi. Det begynner med at han holder meg fast når jeg vil gå et annet sted å roe meg ned, og da svartner det for meg. Da begynner jeg å klype og klore for å få han til å slippe, og i værste fall klaske til han i ansiktet. Det har skjedd at han har tatt kvelertak på meg i fylla fordi jeg har klikka. Er det meg eller han som er problemet? Eller begge? Er det noe håp for at dette kan ordnes opp i? Og hvordan? Har jeg en voldelig kjæreste? Hilsen fortvilet 20 åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først til dittspørsmål om vold - ja, det du forteller om er fysisk vold. Både å holde fast, ta kvelertak, klype,klore,klaske til er fysisk vold.

Når det gjelder ditt spørsmål om du har en voldelig kjæreste, så er svaret ja. Og så er det uklart for meg om han utsetter deg for vold, og om din vold er selvforsvar, eller om dere begge er voldelige mot hverandre. Uansett er det viktig å sjekke ut om en av dere er redd den andre? Er det slik? Ofte er det slik at jenta i parforholdet, selv om hun bruker vold selv, er redd gutten. Og at gutten, selv om han blir utsatt for vold, ikke er særlig redd for jenta. Hvordan er det hos dere? Viss en er redd, er situasjonen mye mer alvorlig, enn om dere opplever dere mer likeverdig og "like ille" begge to.

Uansett "hvem som er problemet", så er vold i parforhold svært skadelig for dere begge, så dette må ta slutt, og det går an å få hjelp.

Du lurer på om det er håp for at dette kan ordnes opp i. Selvsagt lurer du på det, og kanskje opplever du siutasjonen som ganske håpløs, samtidig som du kanskje gjerne vil fortsette å være sammen med din kjæreste. Mitt svar er ja, det går an å gå til samtaleterapi for å få slutt på vold i parforhold. Men da må dere gjøre en innsats begge to. Begge må møte til samtaler, og begge må ta ansvar for det en selv har gjort, og ikke legge skylda på hverandre, og begge må ønske at volden skal ta slutt.

Du forteller også at volden skjer når dere krangler i fylla. Viss det er slik at det kun skjer vold når dere er påvirket av alkohol, bør dere også se alvorlig på hvor mye alkohol dere drikker og hvordan dere fester sammen. Du forteller at det er slik at fyll kan føre til alvorlig vold (kvelertak er svært alvorlig), og da tenker jeg at det ikke er verdt det.

Samtidig er ikke alkoholen forklaringen på alt - men at det er klokt å redusere hvor mye dere begge drikker - det er helt klart.  Jeg foreslår at dere begynner med det - se om det går bedre hvis dere drikker mindre, og i tillegg er det lurt å gå til samtaler for å lære å være uenige på en ikkevoldelig måte:)

Steder der dere kan søke hjelp for å få slutt på vold:

- Nærmeste familievernkontor (alle kommuner har et slikt tilbud), sjekk www.bufetat.no/familievernkontor

På denne nettsiden finner du info om hva familievernkontor tilbyr, og hvor du finner ditt nærmetse familievernkontor.

- Alternativ til Vold (de har kontorer med samtaletilbud ulike steder i landet, kanskje er det et i nærheten av dere), sjekk www.atv-stiftelsen.no

Håper dette svaret var til nytte for deg, jeg ønsker deg lykke til!

 

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold