Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir utsatt for vold hjemme, og tør ikke si det til noen.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på snart 18 år som blir utsatt for vold hjemme. Det er mest pappa som slår, men det går også på psykisk vold. Jeg tør ikke å si noe til noen for jeg er redd for hva som skal skje..Hvordan kan jeg gå frem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å bli utsatt for vold hjemme, det betyr at det stedet der man nettopp skal føle seg aller mest trygg, er det stedet som er mest utrygt. Å føle seg utrygg hjemme er skadelig. Og ikke minst er det, som du sikkert vet, ulovlig å bruke vold mot sine barn.

Å bli utsatt for vold er skadelig både fysisk og psykisk - selv om du ikke får blåmerker eller akutte skader, så er det svært skadelig å være utrygg og stresset og redd.  Man kan blant annet bli nedfor, få dårlig selvtillit, få søvnvansker, konsentrasjonsproblemer, få smerter i magen, bli anspent i kroppen, hukommelsesproblemer, tillitsvansker til andre personer. Og vold er ekstra skadelig når det er foreldre som gjør det, fordi de skal jo være den som passer på en, og gir trygghet og kjærlighet.

Jeg kan forstå at det føles skummelt å fortelle til noen at du er utsatt for vold hjemme. Derfor er jeg veldig glad for at du nå har tatt et lite skritt, og sagt fra til oss her på ung.no. Det er en god start!

For løsningen er nemlig at man må fortelle, og så må man få hjelp til å få slutt på volden. Man skal ikke bære på slike hemmeligheter alene. Det er tøft nok å bli utsatt for vold, og blir ekstra tøft om man ikke har noen å prate med og få støtte fra.

Du trenger å prate med noen, og jeg anbefaler at du tar kontakt med noen voksne profesjonelle for å fortelle om dette. Du trenger at volden tar slutt, og at du føler deg trygg der du bor - og det er supervanskelig å få til alene.

Tips til steder du kan ta kontakt:

- Helsestasjon for ungdom på stedet der du bor

- Helsesøster på skolen, dersom du går på vgs

- Barneverntjenesten på stedet der du bor

- Politiet på stedet der du bor (man kan diskutere saker med politiet, og få råd og tips, uten at man er nødt til å anmelde)

- Ring alarmtelefonen for barn og unge, som er en gratis telefontjeneste på nr.116111. Se deres hjemmeside: www.116111.no. De kan gi støtte og råd, og hjelper til med å få kontakt med hjelpere på hjemstedet ditt.

Håper dette svaret var til nytte for deg!

 

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold