Hopp til hovedinnholdet

Har en lillebror som er aggressiv og får lov til alt.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år som har en lillebror(14). Han er veldig stor og sterk for alderen, og han liker bare å sitte å spille dataspill. Folk tror også noen ganger at han er storebroren min. Problemet er at han er veldig aggresiv. Han er ikke slik bare med meg, men også mot min mor og far. Jeg er lei av at han ser på oss som noe dritt. Han sier masse stygge ting og sånn til oss, og han vil ikke høre på beskjedene han får fra foreldrene våre. Jeg tror mamma og pappa har gitt ham opp nesten. Mamma gråter av og til fordi han er så bestemt og ikke vil høre på henne. Hun kan ikke tvinge ham til noe fordi han er så sterk, og pappa prøver ikke engang fordi han er for snill og broren min bare ler av han. Pappa er også sykmeldt og har vært det lenge nå. Han har veldig vondt ofte. Broren min sier masse stygge ting til meg hele tiden og familien min. Før, når vi var mindre kranglet vi ofte. Nå som jeg har blitt eldre vil jeg ikke krangle mer med han, men det er vanskelig pågrunn av at han vil terge meg til og med når jeg ikke har gjort noe mot han. Noen ganger kliper han meg, og i sjeldne tilfeller har han slått meg. Jeg prøver å si fra til mamma og pappa men de sier at jeg ikke får lov til å sladre, og de mener han gjør dette for å få oppmerksomhet. De sier de vil velge kampene sine mot han (da velger de å få han til å gjøre skolearbeid) og nedprioriterer meg. Han har også stjelt penger fra kortene til foreldrene mine og brukt de på spill. Han er negativ til alt, vil ikke gå lange turer med hunden han ønsket seg, og han forventer at vi skal gjøre alt for han. Jeg får brae karakterer på skolen og har jobbet hardt for dette, men hvis jeg sier jeg har fått tilbake en prøve jeg fikk bra på f.eks. Ved middagsbordet er det som om "jeg ikke bør si det fordi han er der og kan bli lei seg fordi han ikke får like bra karakterer." Jeg er også redd for at foreldrene mine skal skille seg pågrunn av han. I det siste har han kranglet masse med dem, dette har resuldert med at de krangler mere med hverandre. Jeg er lei av alt han slipper unna med alt det fæle han gjør. Jeg er nesten redd for han samtidig som jeg er så glad i han. Hva skal jeg gjøre? Vi har hatt helsesøster på besøk tidligere for å snakke med familien fordi jeg truet med å ringe barnevernet, dette hjalp ikke særlig og vi snakket ikke så masse om han der. Det er som om mamma ikke vil innrømme at han er et problem.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 16 år!

Du skriver om broren din, som du beskriver som stor og sterk for alderen. Du skriver at han er veldig aggressiv, og at dette går utover deg og foreldrene dine i den forstand at du føler du ikke blir verdsatt og at han «styrer» hjemmet deres. Du forteller at du er redd hans atferd kan føre til at foreldrene dine velger å skille seg.

Du skriver at helsesøster var hjemme hos dere en gang da du hadde truet med å kontakte barnevernet. Du skriver at det ikke hjalp noe særlig, og at dere ikke snakket om broren din.

Jeg tenker at dere bør få hjelp. Det er ikke ok at broren din styrer hjemme slik som du beskriver. Dere kan få hjelp til å snakke sammen av Familiesenteret, men også barnevernet kan hjelpe dere slik at dere kan få det bedre hjemme. Jeg tenker dere trenger hjelp til å kommunisere på en bedre måte, stanse volden som broren din utsetter deg for, og hjelpe foreldrene dine til også å se og ivareta deg. Du kan gjerne ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111 - vi vil hjelpe deg med å komme i kontakt med barnevernet og/eller Familiesenteret. Vi har åpent hver dag fra kl. 15-08, og i helgene har vi døgnåpent. Det er gratis å ringe oss.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold