Hopp til hovedinnholdet

Er det for sent å anmelde?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, nå er det snart 1 mnd siden jeg ble utsatt for vold av en jente som er året yngre enn meg. Jeg er fast hos psykolog på BUP, og vet at saken er alvorlig nok til å anmeldes, men spørsmålet er om det er en tidsfrist for dette.. Er det aktuelt å anmelde dette nå, etter at det har gått 1 mnd? Jeg sitter med psykiske skader hvor jeg bl.a. kan føle jeg er midt i handlingen dersom jeg lukker øynene, og er veldig redd generelt etter at dette skjedde. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke for sent å anmelde dette forholdet! Straffeloven § 67 inneholder regler for når et straffbart forhold er foreldet, det vil si at det er gått så lang tid siden den straffbare handlingen ble gjort at lovbryteren ikke kan straffes selv om vedkommende i utgangspunktet er skyldig.

Det kan være lurt å diskutere om du bør anmelde eller ikke med noen voksne  som du har et nært forhold til og stoler på. Hvis det blir rettssak, må påtalemyndigheten/politiet bevise utenfor enhver rimelig tvil at den andre jenta slo deg for at hun skal kunne bli dømt til straff for dette. Du kan lese mer om fornærmedes rettigheter og plikter ved anmeldelse her. Det er også mulig å saksøke for erstatning.

Om du anmelder saken vil du også ha mulighet til å søke om voldsoffererstatning fra staten. Du kan lese mer om voldsoffererstatning her.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold