Hopp til hovedinnholdet

Utsatt for vold, venter på at saken kommer opp, redd hele tiden

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg var i et voldelig forhold i 1012 jeg har fått en PTSD diagnose i ettertid, saken er annmeldt men det gikk over et halvt år før jeg fikk bistandsadvokat og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå lengre, jeg vil ikke leve lengre.. Livet mitt er satt på vent.. jeg orker ikke mer.. advokaten sa at det ikke kommer til å skje noe med saken før lenge etter jul å hver eneste dag så spiser reddselen meg opp innenfra.. føler ikke at jeg blir tatt på alvor.. jeg tør ikke gjøre noen ting lengre, jeg er redd hele tiden, ikke får jeg sove om nettene heller.. jeg er så ufattelig sliten av alt.. Når det i tillegg er gått så lang tid at jeg har mista trua på politiet.. Det er jo ikke jeg som fortjener å sitte i ´´fengsel´´ det er jo han som gjorde alt dette mot meg som burde straffes.. men ingen ting skjer.. jeg greier ikke mer.. Kan politiet henlegge saken siden det er gått så lang tid ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller om den veldig vonde situasjonen du har kommet i etter at du var utsatt for vold fra din daværende kjæreste i 2012. Saken er anmeldt og du har fått bistandsadvokat, men du må vente på at saken kommer opp for rettsvesenet. I mellomtiden har du det ordentlig dårlig. Det kan kjennes som at det er du som får straffen, og ikke den som utøvde vold mot deg. Du sier at du har mistet troen på politiet, og du lurer på om de kan henlegge saken nå som det har gått så lang tid. Svaret på det spørsmålet er nei, de henlegger ikke saken. Den er satt inn i rettssystemet, som på en måte har sin egen tidsregning. Du på din side sliter med PTSD, er redd hele tiden, sover dårlig, tør ikke gjøre ting - alt dette på grunn av vold som er påført deg. Ditt behov er trygghet nå, at han som gjorde det får straff, osv. Det gir grunnlag for en helt annen måte å forstå og regne tid på.

Du har helt rett i ditt ønske om å bli tatt på alvor. Du bør bli tatt på alvor på to måter: Både på den rettslige måten (den som tar så lang tid) og ved å få helsehjelp for de psykiske vanskene traumet har påført deg. Det første ser ut til å være en prosess som er i gang. Når det gjelder psykisk helsehjelp, vet vi ikke om du har blitt ivaretatt på en måte som du synes er hjelpsom. Du skriver at du har fått en PTSD-diagnose, så du har sikkert vært i kontakt med hjelpeapparatet. Vår anbefaling til deg er å ta kontakt med den som stilte diagnosen, og/eller med fastlegen din, for å få henvisning til psykisk helsevern (BUP) eller til en annen behandler som kan mye om traumebehandling. Det er ikke meningen at du skal ha det så vondt og slitsomt. Og selv om din tilfriskning og utfallet av rettssaken sikkert henger sammen, er det også to prosesser som er forskjellige.

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold