Hopp til hovedinnholdet

bekymret for søsteren min, og litt redd

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg tror at søstera mi kan ha ADHD . Hun er i hvertfall veldig aggressiv mot meg og søstrene mine. Hun skal lage krangler ut av alt nesten, og blir veldig plutselig rasende for små bagateller. Når hun blir sint lar hun det gå utover oss andre, og hun slår, sparker, klyper og hiver ting etter oss. Det hender til og med at hun slår foreldrene mine. Hva kan jeg gjøre for at hun skal slutte å vere så aggressiv og voldelig? Jeg må innrømme at jeg ofte blir redd hun, og det fins dager at jeg skulle ønske jeg hadde hatt en fredelig familie eller at jeg aldri hadde dratt hjem fra skolen... Kan hun ha adhd? I så fall hva er egentlig symptomene på det, og hva vil det si? Hilsen bekymra og litt redd jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at søsteren din ofte er sint og kranglete, og at hun er sint på en sånn måte at det går ut over dere som er rundt henne i familien. Det kommer både klyp, slag og spark. Du lurer på om det kan ha noe med ADHD å gjøre.

De som har det vi kaller ADHD strever i hovedsak med konsentrasjon, oppmerksomhet og uro. Det hender rett som det er at det blir mange vanskelige situasjoner rundt de som har ADHD, og det kan også bli sinne ut av det. Men det er ikke motsatt, at de som er sinte har ADHD. Det er mange årsaker til at mennesker blir veldig sinte og har "kort lunte". Veldig ofte er det noe som er trist inni den det gjelder, som kommer ut som sinne. Det går det an å finne ut av ved å snakke sammen.

Det høres ut som det er strevsomt for dere alle i familien din nå, også for søsteren din, og veldig strevsomt for deg. Vårt råd til deg er å snakke med mamma og pappa om hvordan du har det. Hvis de synes dere trenger det, kan de søke hjelp, f.eks. på familiekontoret.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold