Hopp til hovedinnholdet

er det kvinnens feil at mannen slår?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg opplevde at kjæresten min var voldelig mot meg (nå ekskjæreste). Da moren min fikk vite om det, tok hun kontakt med skolen, og politiet ble innblandet. En inspektør på skolen skulle snakke med den daverende kjæresten min, med hjelp av politiet, om at han måtte holde seg unna meg. Jeg hadde nemlig nettopp slått opp med han, og var veldig redd for at han skulle gjøre meg noe, og han slutta aldri å mase. Jeg var selv i en samtale med politiet, og fikk en ganske så sjokkerende opplevelse. Jeg følte selvfølgelig at alt kjæresten min hadde gjort mot meg, var min feil, og det sa også politimannen. Jeg fortalte at jeg følte at jeg burde ha sagt bedre ifra til kjæresten min, og at jeg følte at jeg fortjente volden, fordi jeg hadde slått opp med han en gang før. Jeg følte at jeg fortjente den straffen. Politimannen sa bare at jeg burde sette grenser bedre, men for meg var det veldig vanskelig, for kjæresten min hadde (og har fortsatt selv om jeg ikke har sett han på snart et halvt år) et veldig psykisk tak på meg. Jeg følte meg helt handlingslammet og forskrekket over at han gav meg blåmerker, så jeg bare fortrengte det. Da jeg sa dette til politimannen, sa han bare at det ikke kunne være lett å forstå for kjæresten min, og at den psykiske volden kun er en dårlig unnskyldning fra min side. Han sa også at det at jeg hadde sagt "nei" og "slutt" osv. til kjæresten min når han påførte meg smerte, ikke burde være nok til å få han til å slutte. Han forstod seg på kjæresten min, utfra sine egne erfaringer. Det var veldig vanskelig for meg å høre dette, for det gjorde selvfølgelig at jeg fikk bare enda dårligere samvittighet og at jeg følte alt var min feil. Ja, dette ble litt langt, og kanskje ikke så lett å forstå, men det jeg lurer på er følgende: Har denne politimannen rett? Er det egentlig min feil eller møtte jeg bare "feil" politimann? Er det sånn politimenn skal si, eller har jeg rett i at det var litt feil behandling mot meg og saken?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette blir vanskelig for meg å gi deg noen konkret svar i forhold til hva politimannen sa, ettersom jeg ikke har kjennskap til hele saken og konteksten ting ble sagt i. Det kan også være at du har mistforstått ting han har sagt, jeg antar at det var en spesiell situasjon for deg å være i avhør hos politiet, og at det ikke alltid kan være lett å få tak i alt som blir sagt. Er det lenge siden du var i avhør, og kan du eventuelt be om å få snakke med politimannen igjen, for å få en klarhet i hva han sa?

Men sånn generelt så kan jeg si at vi jenter må være flinke til å sette grenser for oss selv, og ikke la menn drive fysisk eller psykisk vold! Det er viktig at du tar ansvar for deg selv, og ikke bare fortrenger at kjæresten din krenker deg med fysisk vold! Men når det er sagt, så er det aldri kvinnens skyld at mannen slår! Jeg kan derfor ikke helt forstå hvorfor politimannen har sagt at han forstå ekskjæresten din, og det at du sa "nei" og "slutt" ikke burde være nok. Det er jo nettopp det at det skal være nok, og ikke nødvendig å si nei og slutt til at noen slår.

Kan han ha forsøkt å si noe slik som at på bakgrunn av hans politierfaring og møte med tidligere voldsutøvere, så er det ikke alltid tilstrekkelig at kvinnen sier nei? Og at han derfor av den grunn ønsker at kvinner generelt setter tydeligere grenser?

Jeg er veldig glad for at denne personen ikke lenger er kjæresten din lenger. Vold, og særlig i familien og i nære relasjoner, er absolutt ikke greit!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold