Hopp til hovedinnholdet

Ekskjæresten til min venninne er psykisk syk og voldelig

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venninne som er 19 år. Hun har hatt kjæreste med de slo opp nå nylig. Men det ser hun som han har psykiske syk . Han behandler henne som hun er bikkje og slår henne, tvinge henne til ting som hun ikke vil gjøre . Han er veldig voldig mot henne. Hun hater han til døden , hun vil bare drepe han. Hun har angst mot han. Hun er sikkelig redd , hun vil bli kvitt han. Jeg og en annen venninne vil hjelpe henne. Men vi er så redd fra han, fordi da kan han være voldig mot oss også. Vi trenger virkelig hjelp fra dere sånn at vi kan gi henne god råd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette høres veldig alvorlig ut. Det er godt å høre at din venninne har gode venner som vil hjelpe henne.

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at dette er en utrygg situasjon for dere alle, og spesielt din venninne. Jeg mener hun trenger profesjonell hjelp.

jeg vil anbefale din venninne å søke råd hos politiet, hun har vært utsatt for noe ulovlig, og siden hun er skikkelig redd, bør hun ta en prat med politiet og fortelle hva hun har opplevd, slik at politiet sammen med henne kan vurdere om hun trenger beskyttelsestiltak. Er det slik at han oppsøker henne? Truer henne? Trenger hun besøksforbud? Voldsalarm? Dette er det viktig å prate med politiet. Jeg anbefaler også at hun anmelder volden til politiet, men husk at man søke råd hos politiet uten å anmelde.

Det kan være at din venninne også trenger å få pratet om det hun har opplevd, og hvordan dette har påvirket henne, med en profesjonell. Jeg anbefaler at hun tar kontakt med nærmeste krisesenter og ber om å få en samtale. På krisesentrene i Norge kan man komme viss man trenger å snakke med noen som har kunnskap om vold og mishandling, og man kan også bo der en kortere periode, viss man f.eks rømmer fra en voldelig partner.

Din venninne kan også søke råd og samtale hos fastlegen sin. Fastlegen kan hjelpe henne med henvisning til psykolog, viss volden har ført til at hun strever med å fungere i hverdagen sin.

Som venner er nok det viktigste dere kan gjøre å informere henne om steder man kan søke hjelp, og støtte henne i at det var bra at det ble slutt, og støtte henne viss hun opplever å bli presset til evt å bli sammen med han igjen. Dere er også viktige personer som kan fortelle henne at hun fortjener mye bedre, at det ikke er hennes skyld, og at det er normalt å være redd.

Håper dette svaret var nyttig for deg!

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold