Hopp til hovedinnholdet

Jente på 18 oppplever vold og kontroll i hjemmet.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg bor sammen med foreldrene mine. Og vi er fra Tyrkia og har en streng kultur når det kommer til jenter. Jeg har bodd i Norge hele livet mitt og har blitt vokst opp i et norsk miljø. Pappa og jeg har ikke et særlig godt forhold til hverandre, han bestemmer absolutt alt jeg skal gjøre. Jeg har veldig mye ansvar hjemme som tar knekken på meg, jeg må lage mat, rydde, vaske og gjøre som han sier hvis han roper på meg og ber meg om å fikse noe for han som f. eksempel kan være å lage te eller hente vann. Han tar ikke noe ansvar og gjør ingen ting for å bidra til at familien vår skal funke godt sammen. Jeg og mamma har også opplevd mye vold hjemme for ingenting. Og jeg er TVUNGET til å bo hjemme uansett hva norske regler sier selv om man er 18. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre fordi han er helt gal og hvis mamma går fra han kan han finne på å kaste oss ut av landet eller skade oss veldig. dette var uten detaljer, jeg trenger VIRKELIG hjelp fra noen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette høres ut som en fryktelig vanskelig situasjon! Det er ingen som skal behøve å leve i frykt for vold eller bli utsatt for trusler i sitt eget hjem.

Det første jeg tenker er at du må ta kontakt med en voksen som kan hjelpe deg.  Det finnes hjelp å få når man lever med vold i hjemmet! Kanskje har du en rådgiver på skolen som du stoler på? Eller en lærer eller helsesøster? Jeg syns du skal fortelle om situasjonen hjemme til en av dem, og så kan de hjelpe deg å komme i kontakt med hjelpeapparatet, for eksempel et krisesenter. Dette bør du kanskje snakke med din mor om også. Dersom din mor ønsker å skille seg, men er redd for din far, kan krisesenteret tilby dere sikkerhet, og  gi råd og veiledning til hvordan dere kan flytte til et sted din far ikke kjenner til. Politiet kan også hjelpe dere med for eksempel å søke voldsalarm.  Krisesenteret kan også hjelpe dere med råd og veiledning, selv om du ikke bor der.

Det at faren din truer med å kaste dere ut av landet høres veldig vondt ut, men det er viktig å huske på at han ikke har myndighet til å frata dere rettigheter til å være i Norge. Hvis du har bodd i Norge hele ditt liv regner jeg med at du er norsk statsborger eller har permanent opphold. Dersom din mor kom på familiegjenforening med din far kan hennes tillatelse være knyttet opp mot hans, men det er sånn i det norske systemet at dersom man lever med en voldelig ektefelle skal man ha muligheten til å få en tillatelse på selvstendig grunnlag, som ikke er knyttet til ektefellen. En voksen kan hjelpe deg å finne ut av hvilke rettigheter og muligheter dere har ved å se på udi.no.

Siden du er redd for at din far skal kaste dere ut av landet eller etterlate dere i utlandet, vil jeg råde deg til å be om hjelp før en utenlandsreise dersom din familie begynner å snakke om det. Å reise til Tyrkia eller andre steder med familien din, med den bekymringen du har, vil være å ta en stor risiko. I utlandet er det vanskeligere å få hjelp og det kan være vanskeligere for deg å få kontakt med hjelpeapparatet i tide. Den norske utenriksstasjonen vil forsøke å hjelpe deg, men det kan være utfordringer f.eks. hvis du i Tyrkia regnes som tyrkisk statsborger eller dersom din far setter utreiseforbud for deg i Tyrkia. Et annet spørsmål er om det også kan være fare for at din far vil gifte deg bort i Tyrkia? Det er viktig at du tenker på all mulig risiko dersom det blir snakk om å reise til utlandet. Og søk hjelp før til å unnslippe reisen dersom du ikke ønsker å reise.

Et annet sted du kan få hjelp i Norge er Røde Kors- telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Dit kan du ringe anonymt og gratis på telefon 815 55 201. De har mye erfaring med å snakke med jenter og gutter som har lignende problemer som deg, og de å kan hjelpe deg å komme i kontakt med hjelpeapparatet.  Informasjon om Røde Kors-telefonen finner du her: www.rodekors.no/tvangsekteskap

Jeg ønsker deg alt godt, og lykke til. Håper situasjonen din bedrer seg snart!

Vennlig hilsen Ung.no i samarbeid med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.
 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold