Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for slag som medførte brukket kjeve?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei. for to år siden var kjæresten min med i en slosskamp på en fest. førs var det noen som kom å ga han juling uten grunn, han dro å kom tilbake med flere folk. han gikk inn i huset der de som hadde banket han var, så kom en av de som var der nerme han å han slo han slik at han brakk kjeven.. nå, to år etter blir det rettsak, å jeg er så utrolig redd for at han må sitte i fengsel.. han har sagt til advokat at han har slått slik at kjeven brakk.. han er 24 år å har ingen ting på rullebladet sitt fra før av.. tror dere han må sone, eller tror dere det holder med erstatning? jeg er 17, gravid å trenger kjæresten min... vær så snill å svar fort tusen takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er bekymret for hva slags straff kjæresten din kommer til å få. Det er dessverre umulig for meg å forutsi akkurat hvilken straff han vil få, så jeg vil derfor si litt generelt om hvilke bestemmelser i straffeloven som er aktuelle i forhold til denne situasjonen. Vil videre råde dere til å ta en prat med din kjærestes advokat som kanskje kan gi dere et ennå klarere svar.

Bruk av vold straffes med bøter og/eller fengselsstraff. Hva straffen blir avhenger av hvor alvorlig volden har vært.

På regjeringens nettsider (justis og politidepartementets nettsider) står det blant annet:

De minst alvorlige legemskrenkelsene – legemsfornærmelsene – er straffbare etter straffeloven § 228. Ett slag eller spark er tilstrekkelig for å overtre § 228. Tilsvarende er det vold dersom noen skaller, klyper, knipser, klorer, risper, biter, lugger, tar strupetak eller rister noen dersom det skjer med en viss kraft.

Strafferammen er i utgangspunktet bøter eller fengsel inntil 6 måneder. 

I § 228 annet ledd er det regler om de tilfellene der en legemsfornærmelse får mer alvorlige skadefølger. Dersom en legemsfornærmelse har ført til skade eller betydelig smerte, økes strafferammen til fengsel i inntil 3 år (hva som er skade og betydelig smerte omtales nedenfor). Dersom skaden er betydelig eller legemsfornærmelsen medfører døden, økes strafferammen til fengsel i inntil 5 år.

Legemsbeskadigelser som er regulert i straffeloven § 229 er mer alvorlige enn legemsfornærmelser, gjerningsmannen må bevisst ha skadet offeret. Legemsfornærmelser kan blant annet skje ved å «skade en annen på legeme eller helbred». For at noen skal anses skadet på legeme må det ha skjedd en «forstyrrelse» av kroppen. Eksempler på skader som regnes som legemsbestadigelse er: Et stivt ledd i en finger, et skjemmende arr, en utslått tann, en bruddskade eller et stikk-sår.

Den ordinære strafferammen for legemsbeskadigelser er fengsel i inntil 3 år. Maksimumsstraffen skjerpes fra 3 til 6 år dersom legemsbeskadigelsen har visse alvorlige følger.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold