Hopp til hovedinnholdet

Stefar til ei venninne drikker og er voldelig

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har havnet i en litt vanskelig situasjon her. Får egentlig ikke si noe; men er veldig bekymra. En vennine av meg har en stefar. Fra hva jeg har hørt drikker han ofte og mye, og blir lett voldelig. Han skal også ha slått moren noen ganger. Er helt sikker på at dette er noe som skjer, og når jeg spør om hun vil finne på noe, så kan hun ikke fordi stefaren er ikke hjemme og han har telefon. Hun virka veldig redd for å gjøre noe hun ikke fikk lov til av ham. Jeg er bekymra for at dette skal gå ille. Stefaren trenger hjelp, og jeg er redd noen blir seriøst skadet. Bestevennina mi vet om dette og ber meg ikke blande meg inn. Sier at venninna mi er smart og vet å si fra, og at det er ikke vår sak. Det er jo mange saker der folk har visst om at noe har skjedd, men ikke har meldt fra om det fordi det ikke dems sak. Hva bør jeg gjøre? Jeg vet ikke om jeg kan snakke med venninna mi om det for hun vet ikke at jeg vet. Jeg føler at jeg ikke kan sitte å vente på at noe skjer. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette var en vanskelig situasjon. Det er tøft å vite om så alvorlige ting, uten å vite hva man kan gjøre. Jeg synes det er veldig klokt av deg å ta det opp. Det er en veldig god holdning å tenke som du, å melde fra når du er bekymret, selv om det ikke rammer deg direkte. 

Jeg tror ikke du taper på å ta en prat med den dette gjelder, og du kan gi henne noen praktiske råd:

Hvis det er slik at hun er redd/utrygg hjemme, kan hun få hjelp ved å ringe Alarmtelefonen for barn og unge, på tlf 116111. Det er gratis å ringe dit, og de har åpent hver dag. Se deres hjemmeside: www.116111.no. De kan gi råd og hjelpe til med å få kontakt med hjelpere på deres hjemsted. 

Hun kan også få hjelp ved å ta kontakt med helsesøster på skolen. Helsesøster har erfaring med å hjelpe barn som opplever rus og vold, og kan hjelpe foreldrene til å søke hjelp for sin egen del. Helsesøster kan samarbeide med barnevern og politi, som kan være viktig og nødvendig for denne familien.

Det virker som at hele familien trenger hjelp her, stefar trenger hjelp til å slutte med rus og vold, og mor og barna trenger beskyttelse og kanskje hjelp til å bli trygge.

I en nødsituasjon er det viktig å vite at man kan ringe politiet på nr.112, for å få rask hjelp. 

Håper dette svaret var nyttig for deg!

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold