Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn som har problemer hjemme.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venn som har mange problemer hjemme. Hun blir blandt annet mye slått og har mange merker på seg hele tiden. Moren til vennen min, snakker stygt til hun hele tiden. Hun får aldri lov til å gå ut, og være med venner. Hun sier til meg at hun ikke har lyst til å leve lengre. At hun bare har lyst på en ordentlig mor. Hun sier også at hun aldri har kunnet snakket med moren om følelser eller noe siden hun var liten og det at moren slår og mobber hun er kjempe sårende. Også er jeg den eneste som vet om dette her, jeg har sagt at vi kan gå sammen og snakke med noen om det men hun nekter. Så nå vet ikke jeg hva jeg skal gjøre. Burde jeg si ifra? Og isåfall hvem skal jeg snakke med. Og hva kan skje hvis jeg hadde sagt noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til ung.
Så heldig venninnen din er som har deg! Det er virkelig flott at du bryr deg.

Jeg forstår ut fra det du skriver her at venninnen din har det vanskelig, og at dette er en stor belastning for deg også. Du sier jo at du er den eneste som vet dette, og det føles sikkert tungt. Den situasjonen venninnen din er i hjemme er alvorlig.

Det er ikke lov å slå, eller bruke psykisk vold for foreldre. Det høres ut som denne familien trenger hjelp.

Venninne din sier at hun ikke har lyst til å leve lenger, og det kan være et rop om hjelp, men det kan også være at hun virkelig tenker dette. Med bakgrunn i det må du si i fra til en voksen du har tillit til, slik at du slipper å føle på dette ansvaret for venninnen din, og slik at hun får hjelp..

Når det er snakk om omsorgssvikt, og vold som det du beskriver her kan den voksne du snakker med, du eller venninnen din ta kontakt med Barnevernet.

Hvis du ikke har noen du kjenner som du tenker du kan snakke med kan du kontakte helsesøster. Da får du hjelp.

Ikke gå med dette alene.

Det er ikke så lett å gi et kort svar på hva som vil skje hvis du sier i fra. Det jeg håper er at familien til venninnen din får hjelp, slik at volden som venninnen din opplever tar slutt. I tillegg bør venninnen din få hjelp i forhold til de tankene hun har om at hun ikke har lyst til å leve. Både Barnevernet, og helsesøster kan sørge for at venninnen din får riktig hjelp.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold