Hopp til hovedinnholdet

Jeg er blitt tvunget tilbake til hjemlandet mitt av foreldrene mine

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei gutt 18 her. BY THE WAY .. ikke etnisk norsk jeg er i utlandet nå ble liksom tvunget med tilbake til hjemlandet mitt. Det jeg luree på er hva skal jeg gjøre hvis jeg vil komme tilbake til norge og foreldrene mine ikke lar meg. Skal jeg f.eks gå til ambassansen eller hva skal jeg for å komme tilbake til norge . Jeg lurer på dette siden de ttvinger meg til å være her . Og jeg lurer på om dere kan gi meg råd for hva gjøre og om dere komemr til å hjelpe meg på alle steder siden jeg er 18 år . Ikke ansett som barn lenger. Om dere kommer til å hjelpe meg for å komme tilbake igjen og hjelpe meg økonomsik siden har ingen og gå til når er der igjen jeg bare spør om dere skal hjelpe meg med alt dette. Spiller det noen rolle om jeg ee 18 år eller ikke hjleper dere meg uansett og foresten jeg er en norsk statsborger og jeg ble tvunget tilbek til hjem.. som 16 åringog har ikke gått på skolen siden da og noe annet jeg lurer på er mister jeg vgs plassen min pga dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

I og med at du har fylt 18 år er du myndig og du har da rett til å selv bestemme hvor du vil bo. Foreldrene dine har altså ikke noen rett ifølge norsk lov til å tvinge deg til å bli boende i hjemlandet ditt. Siden du er norsk statsborger har du rett til å flytte tilbake til Norge hvis du ønsker det. 

Du kan ha rett til økonomisk sosialhjelp fra NAV. Da møter du opp på et NAV kontor, og får søknadsskjema der. Du kan også søke om nødhjelp, til det mest nødvendige som mat og klær. NAV har også plikt til å hjelpe å finne midlertidig botilbud til de som er i en nødsituasjon og ikke har et sted å sove det neste døgnet

Skal du søke på økonomisk sosialhjelp fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder.
 
Du skriver ingenting om hvor i verden du er og hvilken bistand du trenger for å komme deg tilbake til Norge. Men vi legger ved en link med kontaktinformasjon til de ulike ambassadene. Ta kontakt med den som er nærmest der du er. Der kan du forklare hvilken situasjon du er i, og de vil da gi deg informasjon om hva de kan hjelpe deg med! 
 
Lykke til! 
 
Hilsen juristen, NAV og IMDi, i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer

Dette kan ambassaden hjelpe deg med i utlandet

pass og euro (colourbox.com)

Norge har utenriksstasjoner i de fleste land i verden, og en av deres hovedoppgaver er å bistå nordmenn som kommer i vanskelige situasjoner i utlandet. Her gir vi deg en oversikt over noe av den hjelpen du kan forvente å få fra utenriksstasjonene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold