Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er ofte veldig sinte.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er muligens i det vanskeligste stede i livet mitt akkurat nå. Og jeg vet at det ikke kommer til å bli bedre med årene. Du skjønner, foreldrene mine er ofte veldig sinte. Spesielt mamma, hun blir rasende for hver minste lille ting. Hjemme har vi forskjellige oppgaver som vi skal gjøre, og nå i de siste 2-3 årene har dette minnet mer om barnearbeid. Flere ganger har jeg opplevd at mamma eller pappa har lugget meg i håret eller kastet noe på meg, da jeg ikke har gjort "pliktene" mine. De forventer at huset skal være ryddig til de er hjemme på torsdager og det begynner å bli veldig slitsomt å leve opp til alle kravene de stiller. Jeg har 3 søsken og vi blir alle sammen veldig redde når foreldrene våre er sinte. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre, jeg orker snart ikke å leve slik lenger. Og mamma tåler virkelig ikke kritikk. Jeg blir også ofte kjeftet på for ting som har skjedd i livet mitt, det jeg har gjort feil og lignende. De sårer oss og vi får høre ting barn ikke burde høre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du tar opp vold og skremming fra foreldre.Dette er dessverre et mye mer vanlig problem enn vi liker å tro. Det høres ut som du lever i en veldig vanskelig situasjon. Først vil jeg si at foreldrene dine bryter norsk lov når de lugger deg i håret og kaster ting på deg. Foreldre har heller ikke lov til å bli så sinte at de skremmer barna sine. Det er foreldres ansvar å sørge for at barn skal ha det trygt og ikke behøve å være redd for både fysisk og psykisk mishandling.

Jeg synes situasjonen din høres så vanskelig ut at jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster, helsestasjon for ungdom, fastlege eller ett familievernkontor. Det er gratis tilbud der en voksen fagperson kan høre på historien din og tenke høyt sammen med deg om hva som kan gjøres. Om ikke mamma tåler å høre noe fra deg, trenger hun kanskje å høre det fra en voksen fagperson som kan få henne til å «våkne» og søke hjelp. 

Du må gjerne ringe til Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 dersom du vil snakke litt om hva som kan gjøres og vi kan fortelle deg litt om hvordan barneverntjenester jobber. Det er gratis å ringe og du kan være anonym. Jeg synes du er modig som forteller hvordan du har det og tenker at du skal bli behandlet med respekt og kjærlighet.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen psykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold