Hopp til hovedinnholdet

Hvordan sier jeg til barnevernet at jeg har blitt utsatt for vold?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Stefaren min slår, tar kvelertak, og hiver mamma ut av kjøkkenet. De krangler veldig mye og jeg er alltid redd for at det skal bryte ut i slåsskamper. Når jeg sover våkner jeg når de bare smådiskuterer nede på kjøkkenet, selv om det ikke er serlig høylytt. Luften føles da veldig stille og merkelig, og jeg hører kun stemmene deres. Jeg har selv blitt slått én gang med flat hånd i ansiktet av mamma, og dyttet av stefar. De er også veldig sure på meg hele tiden. Jeg lurer på om alt dette er vold mot meg? Selv om det fysisk bare har vært enkelt episoder. Jeg lurte også på hvordan jeg skulle si til barnevernet at mamma har slått meg og at stefar har dyttet. Barnevernet er allerede i kontakt med familien min, men jeg har ikke klart å fortelle at mamma har slått eller at stefar har dyttet. Hvordan sier man det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er nok mange ungdommer som vil kjenne seg igjen i ditt dilemma- det er for mange veldig vanskelig å fortelle til barnevernet eller til andre voksne at de har blitt utsatt for vold hjemme. Jeg skal prøve å hjelpe deg så godt jeg kan:

Du har vært vitne til vold mellom stefar og mor, og det har påvirket deg. Du forteller at du våkner når du hører tegn til konflikt, sannsynligvis er du på vakt, og sover lettere enn du ville gjort viss du visste at alle i familien var helt trygge. I tillegg opplever du at de voksne er veldig sure på deg hele tiden. Ofte er det slik at når det er vold mellom voksne, så klarer ikke de voksne å være gode foreldre. Deres vold og krangler smitter over på barna, noen ganger fysisk, slik at barna også blir utsatt for vold, noen ganger psykisk ved at barna får mer kjeft, mindre trøst, mindre kjærlighet, og ikke minst så blir barna vitner til volden som skjer, og blir veldig redde og utrygge av den grunn.

Det er veldig godt å høre at barnevernet er inne - men for at barnevernet skal få gjort en skikkelig jobb så trenger de informasjon fra deg. De trenger at du forteller hva du har vært vitne til, og hva du har vært utsatt for. Det er like skadelig for barn å være vitne til vold, som å bli direkte utsatt for vold. Den situasjonen du lever i nå kan være veldig skadelig for din helse, både fordi du kan bli fysisk skadet, men ikke minst for din psykiske helse. Vi ser at mange barn og ungdommer som lever med vold hjemme får problemer med følelsene sine ( blir nedfor, sinte, engstelige), problemer med søvn, problemer med konsentrasjonen, og mange begynner å streve med å fungere på skolen. Derfor må det bli slutt på volden. Du har rett til å vokse opp i trygghet. Og det kan barnevernet hjelpe til med, men da er det viktig at du forteller dem hva du har opplevd. 

Jeg råder deg til å si det som du har fortalt oss her på ung.no. Du kan jo bare ta med det du har skrevet- du forklarer det jo kjempegodt! Hvis du vet at du skal ha samtale med barnevernet snart, kan du ta det med da. Hvis du ikke klarer å si det, kan du bare levere det du har skrevet. Hvis det ikke er planlagt noen samtale med barnevernet, er det viktig at du får dette. Har du fått tlfnr til noen i barnevernet som er i kontakt med familien din? Viss ikke, kan kanskje det letteste for deg være å ta kontakt med helsesøster på skolen din, og si at du trenger hjelp til å få en prat med barnevernet. 

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf 116111, som er en gratis telefontjeneste som er åpen hver dag. ( se deres hjemmeside www.116111.no). De er eksperter på å hjelpe barn som er utrygge hjemme, og de kan sette deg i kontakt med barnevernet på ditt hjemsted.

 

Håper dette svaret var nyttig for deg!

Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold