Hopp til hovedinnholdet

voldteksforsøk, blir han straffet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble nesten voldtatt. Har anmeldt det til polititet, og han og jeg har vært i avhør. Han har fått besøksforbud mot meg. Men jeg lurer på hva som kommer til og skje videre. Politiet snakket om retten, betyr det da at det blir en rettsak? Han er 16 år men blir 17 i 2014, kan han få noen straff? Hørte at noen sa at det kan være at han må betale en viss sum til meg? Blir det slik? Og hvor mye? Ingen av oss har vitner.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg legger til grunn at du var utsatt for et voldteksforsøk. Voldtekt og forsøk på voldtekt blir sett på som er et samfunnsproblem og anses som en alvorlig forbrytelse. Straffen er streng. Forsøk straffes mildere enn om voldtekten hadde vært fullbyrdet.

Siden politiet snakker om retten, vil det nok bli tatt ut tiltale og berammet rettsmøte. Som fornærmet vil du etter all sannsynnlighet måtte møte som vitne. Du har da krav på å få oppnevnt bistandsavokat, som vil gi deg nærmere informasjon.

Flertallet i retten må mene at det er bevist ut over enhver rimelig og fornuftig tvil for at vedkommende/tiltalte forsøkte å ha samleie med deg, for å kunne dømme/straffe han. Straffeutmålingen er det vanskelig å si noe generelt om, avhengig av vedkommendes alder, tidligere lignende forhold, tilståelse, hvor langt var han kommet i sitt forsøk o.l.

Du vil kunne fremme krav om en oppreisningserstatning. Størrelsen på erstatningen er også avhengig av bla.hvor store traumer du ble påført o.l.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold