Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg går på folkehøgskole, og akkurat nå føler jeg ikke trygghet lenger. For ikke lenge siden var jeg og en god kompis ute og drakk, og da jeg ikke ville dele drikken min med han, ble han veldig sur, tok drikken min og heiv den i bakken, og etterlot meg alene ute når jeg var ganske full. Jeg ble forbanna, og etter det har jeg ikke ville snakke med han. I forgårs hadde han vært ute med eksen min, for de er gode kompiser. Han kom hjem til skolen ganske beruset. Jeg skulle akkurat i en skypesamtale med en hjemme, men han insisterte på at vi skulle snakke sammen. Jeg ville ikke snakke, og valgte til slutt å gå. Når jeg så reiste meg, blokkerte han utgangen og la hånda si på halsen min som om han skulle ta kvelertak på meg. Jeg ropte høyt, visste at det satt to stykker nede i trappa. Så løp jeg ned og til rommet mitt, og låste meg inn. Jeg var dritredd. Jeg er fortsatt redd for at han skal skade meg. Har sagt ifra til rektor, og skal snakke med han i morgen. Vet ikke hva jeg skal gjøre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 19 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår at du nå føler deg utrygg etter at kameraten din oppførte seg truende, og la hånden sin på halsen din. En slik oppførsel er skremmende, og selvsagt uakseptabel. Mange endrer atferd når de er beruset, men adferden oppleves ikke ubehagelig av andre. Noen får en adferd som er mer aggressiv og blir ubehagelige når de blir beruset, og du skriver jo her at kameraten din også tidligere har vært ubehagelig i sin oppførsel når han har vært beruset. De fleste som har denne type adferd er ikke farlige, men jeg forstår godt at du med bakgrunn i hva du ble utsatt for ble redd.
Det er veldig bra at du har sagt i fra til rektor om det som skjedde. Jeg synes også at du skal snakke med foreldrene dine om dette. Videre kan det være lurt at du ikke er alene med denne gutten. Det kan også være en ide å holde litt avstand, og kanskje ikke omgås med han nå. Ved å holde avstand til denne gutten setter du deg ikke i en situasjon som kan bli ubehaglig og skremmende for deg. 

Skulle det bli flere episoder hvor du opplever å bli truet fysisk eller psykisk må du vurdere om du skal anmelde det.

Hvis du fortsetter å være redd kan du snakke med en venn, lærer eller ta kontakt med helsestasjonen for ungdom.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold