Hopp til hovedinnholdet

Og når jeg sier i mot han etter han kjefter på meg blir han drit sur og drar meg opp på rommet mitt.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter en del hjemme. Min far blir så ofte sint på meg, fordi jo svarer frekt eller har sur tone. Jeg vet jeg har det av og til, men jeg føler han overdriver sånn når han kjefter på meg. Og hvis han kjefter på meg for jeg hadde sur tone får han enda surere tone selv og det er vel ikke noe godt forbilde? Og når jeg sier i mot han etter han kjefter på meg blir han drit sur og drar meg opp på rommet mitt, og er skikkelig voldelig, han slår meg ikke men han bare klyper meg i armen og drar meg opp. han kan være snill også og han er veldig opptatt av at jeg og broren min skal få god utdannelse og bli smarte og hjelper oss mye med skolearbeid.. Men jeg bare lurer, er det jeg som er helt på bærtur som ikke lyer han slik som han sier: jeg har alltid rett, du skal ikke kjefte på voksne.. Eller har jeg en grunn til at jeg reagerer med tårer i øynene når han behandler meg slik? Min mor tørr nesten ikke si noe når slikt skjer hun prøver å si han skal slutte men han hører aldri på noen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å begynne med spørsmålet ditt om du har grunn til å reagere med tårer i øynene når du og din far krangler, så mener jeg at det har du absolutt grunn til. Det kan være både skremmende og vondt følelsesmessig å krangle med sine foreldre. Du skriver at din far ikke slår, men at han klyper i armen og drar deg opp på rommet. Jeg kan tenke meg at dette kan virke skremmende, og mer skremmende om han hever stemmen og er sint. 
Jeg vet at du dessverre ikke er alene om å ha det sånn hjemme, og så vet jeg at det som regel går over etter noen krevende måneder (eller i verste fall år).  Det finnes imidlertid hjelp å få. Det dere kan gjøre helt selv er å sette dere ned i rolige former, på en dag der dere ikke har kranglet, og snakke om det som skjer. Du kan be om «et møte rundt kjøkkenbordet» der du ber om å få snakke med din far om hvordan dere snakker til hverandre.  For noen foreldre er dette en «vekker» og som regel ønsker de heller ikke selv å være så sinte og krangle med sine barn. 
Dersom dette kjennes for vanskelig for deg, kan du be din mor, eller en annen voksen i familien, om hjelp til å snakke med din far om disse tingene.   
I de fleste tilfeller lar problemene seg løse og ofte er det slik at de egentlig handler om mindre ting; som f.eks. plikter hjemme, lekser, innetid eller  lommepenger. Med mindre ting mener jeg ikke at det er bagateller, for det er uansett vondt og skremmende for den det gjelder. 
Noen ungdommer (eller foreldre selv) kontakter det som heter Familiesenter og får hjelp der  til å lære og snakke bedre sammen. Familiesentre finnes i nesten alle kommuner i Norge. Du kan sjekke dette mer ut på din kommunes hjemmeside på nettet.   

Vennlig hilsen Politiet, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold