Hopp til hovedinnholdet

Faren min pleier alltid å være så snill men når han blir sur tar han tak i meg og slenger meg på golvet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er redd for faren min. Han pleier alltid å være så snill men når han først blir sur så tar han hardt tak i meg og slenger meg på golvet. Jeg får vondt. Når jeg prøver å forklare han at det gjør vondt sier han bare: "Du må tåle såpass" eller "Jeg tok bare så vidt på deg" Jeg er virkelig redd for ham.. Jeg har prøvd å snakke med mamma også men hun bryr seg ikke så veldig.. Jeg vill ikke snakke med noen om det.. Tørr ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

takk for at du skriver til oss! Du beskriver en situasjon hjemme som både er alvorlig og bekymringsfull. Ingen barn skal måtte oppleve å være redde for pappaen eller mammaen sin, og ingen foreldre har lov å bruke vold mot barna sine: ta hardt tak og slenge i gulvet, som du beskriver.  I Norge har vi en egen lov, Barneloven - som gjelder for barn og unge under 18 år- og den sier at all form for vold er forbudt. 

Du sier at du er redd for å fortelle om dette til noen, men jeg tenker at det er veldig viktig at du får pratet med noen om hvordan du har det hjemme så du kan få det bedre! Jeg vil aller først anbefale deg å ringe alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116111, de kan hjelpe deg videre. Å ringe dit er gratis. Alarmtelefonen for barn og unge er en nødtelefon for barn under 18 år som lever med vold, overgrep og omsorgssvikt. De kan hjelpe deg å finne hjelp der du bor.

Du kan også ta direkte kontakt med din lokale barnevernstjeneste. Barneverntjenesten har plikt til å beskytte barn fra vold og trusler, og de er pliktige til å hjelpe deg i den vanskelige situasjonen du er i. Dersom du synes det er skummelt å kontakte dem på egen hånd, anbefaler jeg at du prater med en voksen du stoler på og har tillit til. Hva med helsesøster på skolen for eksempel? Det viktigste er at du ikke blir gående med dette alene!

Vennlig hilsen psykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold