Hopp til hovedinnholdet

Eg snakka med en lærer på skulen, men det eg ikkej skjønner er at ho ikkje gjer nåke

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Eg ser gjennom spørsmål og svar fra tidlegere og det eg leser mest om er barn og unge som har opplevd vold/trusler fra familie. Det eg blir så frustret over er: "Det at unge skal bli hørt og de skal få hjelp" Eg snakker med en lærer på skulen og ho seier til meg at det eg seier til ho ikkje er greit og at det burde skjedd noe tidligere, men det eg ikkej skjønner er at ho ikkje gjer nåke sjølv. Det skjer ingenting og alt eg seier går gjennom ørene hennas. Eg føler eg snakker til en vegg når eg snakker med ho. Eg veit ikkje kva eg skal sei til ho, men vil veldig gjerne sei til ho at no må nåke gjerast. Helsing frustret jente 15......... Tusen takk for svar på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Lærere er underlagt taushetsplikt, det står i forvaltningsloven paragraf 13 og opplæringsloven paragraf 15-1. Taushetsplikt vil si at man ikke kan bringe videre noe man har fått vite videre til andre. Det er imidlertid unntak fra taushetsplikten. Dersom en lærer er bekymret for at en elev ikke har det bra hjemme, så skal læreren melde saken til barnevernet. Dette står i opplæringsloven paragraf 15-3.

Læreren skal si i fra til barnevernet dersom læreren har grunn til å tro at at en elev blir utsatt for vold/mishandling hjemme eller at eleven blir utsatt for alvorlig omsorgssvikt. Dersom jeg forstår deg rett har du vært utsatt for noe i hjemmet, du har betrodd deg til læreren og hun har ikke foretatt seg noe. Dersom du har blitt/blir utsatt for noe av det jeg har nevnt over, og læreren ikke melder fra etter å ha fått vite om det er det et alvorlig brudd. Hun har da plikt til å melde i fra! Du skriver at noe må gjøres- kanskje kan du vise henne dette innlegget, eller eventuelt prate med en annen lærer?

Du kan også selv ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen hvor du bor. Barneverntjenesten har plikt til å beskytte barn fra vold og trusler. Ring gjerne alarmtelefonen for barn og unge gratis på Nr 116111, de kan hjelpe deg å finne hjelp der du bor.

Vennlig hilsen psykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold