Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hva som er "grensen" for selvforsvar under ett slagsmål.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva som er "grensen" for selvforsvar under ett slagsmål. Om det finnes noen ting man ikke kan gjøre under selvforsvar, eksempelvis (i verste fall), bryte av ledd? Slå bevisstløs? Etc At man ikke under ett eventuelt selvforsvar kan få noen straff/erstatningskrav fra politi. (Vil helst ha ett svar som svarer konkret på spørsmålet mitt, jeg vet allerede at "man skal prøve gå vekk før man havner i en slåsskamp".) så dette var ett dårlig spørsmål.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett til å beskytte seg selv eller andre mot farlige og truende situasjoner. det kalles nødverge og følger av straffeloven § 48. Det du gjør må samtidig ikke overstige hva som er nødvendig for å avverge faren og det er ikke lov til å hevne seg eller å ta igjen. Forsvaret må stoppe straks angrepet er avverget. Det er ikke mulig å lage en liste over hva som er lov å ikke lov, ettersom hver sak må vurderes etter en konkret helhetsvurdering.

Det betyr at hvis noen kommer mot deg, eller andre, med feks en kniv, så kan du gjøre det som er nødvendig for å avverge angrepet. Men man må forsøke uskadeliggjøring på måter som er minst mulig skadelig for angriperen.

Man har f.eks. ikke rett til å slå til angriperen med en stokk i ansiktet dersom det hadde vært tilstrekkelig at man spente bein på vedkommende.

Jeg vil også si at det ikke spiller særlig stor rolle "hvem som begynte", dersom du slår like hardt eller hardere tilbake. Dere vil da etterhvert være like skyldige eller du kan ha passert grensen for nødverge, og risikerer da å selv bli straffet.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmeldt.

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold