Hopp til hovedinnholdet

Moren min er diagnosert med depresjon

Jente 15 år
 

Spørsmål

Moren min er diagnosert med depresjon, men det ikke mulig at det bare er det. Jeg hadde forstått det hvis hun viste noen av sideeffektene til depresjon men det gjør ikke. Hun har vært voldelig hjemme siden hvem vet. Men i familien min, meg og søstra mi har vi ikke villet sagt noe fordi konsekvensene er store. Moren min har blitt mye mer voldelig og når hun får disse humørsvingningene så truer hun med å drepe oss. Jeg og søstra mi har lært oss og beskytte oss selv, men bestemoren min døde allerede på allderen 45, og siden hun var fra et fattig land så sa de det var diabetes, men moren min sier at det måtte ha vært noe annet. Jeg har allerede snakka med henne om å gå å snakke med legen, men nå unngår hun det. Hun skal alltid dra til legen for små ting men nå unngår hun det. Og jeg føler legen vår er veldig kjapp med å diagnosere. Men jeg er redd for at hvis vi drar til noen andre så blir hun innlagt. I tilleg så hyler hun synsikt av og til og det skremmer faen. Hunslårosstilhun ikkeorker

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at din mor har diagnosen depresjon og du beskriver samtidig hvordan din mor er mot deg og søsteren din.

Du skriver at din mamma er voldelig mot dere og at hun har vært det i lang tid og at hun truer med å drepe dere.

Du er samtidig bekymret for at mamma kan ha diabetes siden din bestemor hadde det og hun døde i ung alder.

Da jeg leste brevet ditt ble jeg veldig bekymret for deg og din søster. Ingen barn skal oppleve vold eller trusler av denne typen du beskriver. Selv om din mamma strever og har sine problemer er det ingen unnskyldning for måten hun oppfører seg på mot deg og din søster.

Utfra det du beskriver synes jeg det er utrolig viktig at både du og din søster får hjelp i den vonde og vanskelige situasjonen dere er i. Mamma trenger også masse hjelp både for sin egen del og for å bli en bedre mamma for dere. Det er ikke ditt og din søsters ansvar å hjelpe mamma eller passe på henne og hennes helse. Det er barneverntjenesten der du og din søster bor som trenger å få vite hvordan dere har det, de har kunnskap og erfaring med dette og de vil kunne sette inn hjelp.

Dere kan kontakte barneverntjenesten selv eller ta med en voksen som dere stoler på og har tillit til med på samtalen. Hvis det er vanskelig ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge på 116 111, det er gratis. De som arbeider på alarmtelefonen kan gi både gode råd og videreformidle kontakt med lokalt barnevern.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold