Hopp til hovedinnholdet

hva skjer his jeg sier til en lærer at jeg blir utsatt for vold hjemme av familien?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Hvis jeg sier til en lærer at jeg blir utsatt for vold hjemme av familien, og forklarer at det er derfor jeg konstant har blåmerker over alt, hva vil h*n gjøre da? Vet det sikkert er vanskelig å si det med sikkerhet, men jeg er veldig redd for hva som kommer til å skje. Har tenkt lenge på å fortelle hva som skjer, men jeg tør ikke, er alt for redd for hva som skjer etterpå, og for å ikke bli trodd på. Derfor lurer jeg liksom på hva som er "vanlig prosedyre". Må jeg dra hjem? Hvis ikke, hvor drar jeg da? Hva skjer med foreldrene mine? Må jeg snakke med politiet? Håper dere kan forklare hva som vil skje, tør ikke å fortelle noen før jeg er litt mer sikker på hva som skjer tror jeg...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig viktig at du forteller til en annen voksen at du blir utsatt for vold hjemme, f.eks til en lærer som du selv skriver.  Da vil politiet og barnevernet få greie på det, og de vil snakke med deg. Du er jo 15 år, så det er viktig at de snakker med deg, før de gjør noe.

Når du velger å fortelle dette til læreren din, kan du ta med deg denne mailen, slik at læreren din også kan lese den.

Det kan være dere blir enige om at du kan dra hjem etterpå, eller det kan være at du ikke skal hjem etterpå. Da vil barneverntjenesten hjelpe deg å finne et sted du kan være, f.eks hos noen du kjenner, i et beredskapshjem (kortvarig fosterhjem) eller på en institusjon for ungdommer.

Dine foreldre vil bli tatt inn til avhør, så må de svare på spørsmål som politiet stiller dem.  De kan enten dra hjem etterpå, eller de kan settes i varetekt, alt kommer an på hvor alvorlig vold de utsetter deg for.

Ring alarmtelefonen for å få hjelp til å gå videre, de har telefon 116111.

Du kan også selv ta kontakt med barneverntjenesten i kommunen der du bor, eller barnevernvakta hvis det er det i din kommune. Opplysninger om dette finner du på nettet, f.eks kommunens hjemmeside.  

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold