Hopp til hovedinnholdet

Storebror bruker vold mot meg, jeg er livredd. Hvem kontakter jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, min storebror er kjempe voldelig mot meg. Hver gang han ser meg slår han meg, eller truer med og brekke nakken min/armene mine. Jeg er livredd for å være hjemme når han er der. Han er 3 og eldre enn meg så det er jo vanskelig å forsvare seg selv da. Mamma og pappa prøver å gjøre noe,men de har begynt å gi opp. Jeg kan ikke huske sist gang han var snill mot meg. Han kaller meg også stygge ting hele tiden og jeg sliter veldig psykisk nå p.g.a han. Hva skal jeg gjøre? Kontakte barnevernet? Eller Politiet? Og er det her god nok grunn for å bli lagt inn på avlastningshjem? siden jeg klarer ikke å være hjemme med han lengere

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss!
At broren din bruker psykisk (trusler, stygge ord) og fysisk (slag) vold mot deg er både bekymringsverdig og alvorlig! Å utsette noen for vold er ikke greit og også straffbart. At han er broren din gir ham ikke mere rett til å behandle deg på denne måten. At foreldrene dine er kjent med dette, men begynner å gi opp, som du skriver, er ytterligere bekymringsverdig. Det er ingen tvil om dere er i behov av hjelp: først og fremst for at du skal få det bedre, men også for at broren din og dere som familie skal få det bedre sammen.
 
Du lurer på om du bør kontakte barnevernstjenesten, dette synes jeg høres veldig fornuftig ut. Barnevernstjenesten er pliktig til å beskytte barn mot vold, og de kan sette i verk tiltak i hjemmet (veiledning for eksempel) og de skal hele tiden vurdere barnets sikkerhet. Det blir viktig å si noe om at situasjonen hjemme er uholdbar og at du er redd. Dette skal barnevernet ta på alvor. Barnevernstjenesten kan videre henvise til BUP dersom du (og broren din) er i behov av ytterligere helsehjelp (du sier du sliter psykisk, dette er noe BUP jobber med) samt familievernkontoret.
 
Jeg kan forstå at du både er redd og sliter psykisk utifra hva du beskriver. Det viktigste er at du ikke blir gående med dette alene. Ta gjerne kontakt med helsesøster eller noen andre voksne du stoler på som kan  hjelpe deg videre. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111, så vil de veilede deg videre.
Håper dette var til hjelp, ta gjerne kontakt med oss igjen.
 
Vennlig hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold